Ni Berluskoni ne dolazi

Italijanski premijer Silvio Berluskoni otkazao dolazak u Beograd na razgovore s političkim vrhom Srbije zbog glasanja o budžetu u italijanskom parlamentu.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

07:22

Default images

Ovo je drugi put da Berluskoni odlaže svoj dolazak u Beograd.

Po ranijem planu, danas je trebalo da se u Beogradu održi privredno-politički Samit Italija-Srbija, ali se u međuvremenu, zbog krize u Italiji, odustalo od toga i očekivalo se da će bar premijer doći u jednodnevnu posetu.

Za razliku od prethodnog puta, kada je u jeku skandala sa marokanskom igračicom nedolazak obrazložen operacijom ruke, ovoga puta se isprečila finansijska kriza koja je pogodila Italiju.

Glasanje o novom restriktivnom budžetu, koji Italiji treba da uštedi 48 milijradi evra za tri godine, a finansijska tržišta ubedi da treća evropska ekonomija nije na ivici kolapsa, odložio je i dolazak grupe italijanskih ministara u Srbiju.

Da situacija u evrozoni nije nimalo ružičasta i da je poverenje tržišta u evro poljuljano, govori i izjava ministra finansija Italije Đulija Tremontija, koji je, pre nego što će gornji dom parlamenta usvojiti smanjenje budžeta, poručio da će bez rigorozne štednje džinovski dug iz prošlosti progutati budućnost nacije.

Rebalansom italijanskog budžeta Brisel pokušava da spreči prelivanje grčke dužničke krize u tu zemlju, koja je i sama veliki dužnik. U petak o merama štednje glasa i donji dom parlamenta. Upravo zbog krize u Italiji, i predsednik Italije Đorđo Napolitano je skratio posetu Hrvatskoj.

Samita će ipak biti

Odlaganje posete italjanskih predstavnika vlade i premijera Berluskonija Srbiji ne bi trebalo da bude problem, jer, prema rečima zvaničnika, srpsko-italijanskog samita će ipak biti.

"Premijer Berluskoni je razgovarao s predsednikom Tadićem kako bi se odredio što skoriji datum za održavanje samita vlada Italije i Srbije. Razlog za odlaganje posete gospodina Berluskonija su njegove obaveze vezane za usvajanje budžeta u italijanskom parlamentu", rekao je Andrea Arnaldo, pres ataše italijanske ambasade.

Sastanak predstavnika srpske i italijanske vlade trebalo je da podstakne ulaganja u zajedničke projekte. Italija je oinače glavni spoljnotrgovinski partner Srbije. Dve i po milijarde evra obrnulo se prošle godine kroz saradnju kompanija iz dve države.

"Saradnja je na visokom nivou i može još više da se produbi jer postoje brojne mogućnosti za italijanske investitore. Trenutno u Srbiji posluje više od 250 italijanskih kompanija, s tim što imamo najavu novih investicija pre svega u sektore prerane, mehanike i obrade drveta", objašnjava Pjetro Vakijano iz Komore italijansko-srpskih privrednika.

Jedna od tih novih investicija, koja je trebalo da bude javno obelodanjena tokom Berluskonijeve posete, jeste gradnja termoelektrane Kolubara B, ali i skoro milijardu evra vredna ulaganja u hidrocentrale.

"Ja bih radije rekao da smo mi negde sada na početku jednog dobrog trenda koji nam predstoji, imajući na umu interesovanje italijanskih kompanija koje još uvek nisu počele da posluju ovde. Poredeći ga s drugim zemljama njihovo interesovanje je ubedljivo najveće", kaže Božidar Laganin, direktor SIEPA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: