Berluskoni ne dolazi u Srbiju

Premijer Italije Silvio Berluskoni neće sutra doći u u zvaničnu posetu Srbiji. Posetu je otkazao zbog izjašnjavanja italijanskog parlamenta o merama štednje.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 14.07.2011.

17:27

Default images

Šef pres službe predsednika Vlade Italije Marko Ventura je izjavio da je Berluskoni morao da otkaže posetu zbog obaveza vezanih za usvajanje budžeta.

Ventura je naveo da je Berluskoni danas posle podne o svojoj odluci da otkazuje posetu Beogradu lično obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića.

"Premijer je sa žaljenjem obavestio predsednika Tadića da je poseta odložena. Njih dvojica su se dogovorila da se u što skorijem roku odredi novi datum posete", rekao je šef pres službe italijanskog premijera.

On je dodao da se Berluskoni do poslednjeg trenutka nadao da će sutra moći da poseti Beograd, ali da je do otkazivanja došlo zbog pomeranja satnice za kada je zakazano glasanje o budžeta, sa 19 časova sutra za podne.

Ansa navodi da je predsednik Tadić pokazao puno razumevanje za odlaganje posete zbog političke situacije u Italiji.

Kako prenosi italijanska agencija, dva lidera su se saglasila da se što pre utvrdi novi datum održavanja samita Srbija - Italija na kojem bi, uz prisustvo ministara dveju zemalja, bila potpisana serija važnih ekonomskih ugovora.

Italija do petka treba da donese zakon o budžetu i svi ministri u italijanskoj vladi su angažovani na tome kako bi se predupredilli potresi na tržištu.

Poslanici Donjeg doma italijanskog parlamenta trebalo bi sutra da daju konačnu ocenu vladinog plana štednje kojim se predviđa ušteda od
40 milijardi evra kako bi se sprečilo da zemlja zapadne u dužničku krizu.

Predsednik Italije Đorđo Napolitano, koji je u poseti Hrvatskoj, skratio je takođe, za jedan dan, posetu Zagrebu zbog neodložnih obaveza u Italiji izazvanih finansijskom krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: