Kene u kućnom pritvoru

Bivši član Upravnog odbora EPS-a Radosav Savatijević Kene pušten je iz pritvora. On se, uz elektronski nadzor, nalazi u kućnom pritvoru, saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2011.

19:36

Default images

Savatijević je uhapšen pre mesec ipo prilikom pokušaja bekstva iz zemlje, zbog sumnje da je učestvovao u zloupotrebama u izgradnji puteva.

Do danas nema odgovora na pitanje da li je i ko upozorio Savatijevića da će biti uhapšen i da li je on zapravo pokušao bekstvom da izbegne hapšenje.

Radosav Savatijević Kene uhapšen je početkom maja na granici sa Bugarskom pod optužbom za malverzacije u preduzećima za asfaltiranje puteva.

Prema krivičnoj prijavi policije, Savatijević je bio deo grupe koju je predvodio nekadašnji direktor Puteva Srbije Branko Jocić. Zajedno sa Savatijevićem i Jocićem, koji je od ranije bio u pritvoru, u istoj akciji policije je uhapšeno još 13 osoba.

Ova grupa je osumnjičena da je oštetila državu za oko pet miliona evra prilikom izgradnje obilaznice oko Požarevca. Prema krivičnoj prijavi policije, oni su novac izvlačili na račune privatnih firmi prikazujući mnogo veće količine materijala od zaista ugrađenog i radove koji nikada nisu izvedeni.

Tako je primera radi, prema krivičnoj prijavi, novcem poreskih obveznika plaćano iznajmljivanje mašine - glodalice od Savatijevićeve firme, da bi se utvrdilo da glodalica zapravo ne postoji. Novac izvučen na taj način prebacivan je na račune firmi koje su služile isključivo za pranje novca. Savatijević je bio član Upravnog odbora EPS-a, a Vlada ga je na tu funkciju postavila na predlog koalicije SPS-PUPS- Jedinsvena Srbije.

Kada je uhapšen, novinari su ministra policije i lidera SPSa Ivicu Dačića pitali da li će se voditi istraga o tome da li je Savatijević bio upozoren da mu se sprema hapšenje.

Dačić je na to odgovorio: "Ne mislite valjda da sam ga ja upozorio, nisam valjda lud da se igram sa takvim stvarima."

Savatijević je kućni prijatelj lidera Jedinsvene Srbije, Dragana Markovića Palme, i upravo je na njegov zahtev postavljen u UO EPS-a. Sa te funkcije je smenjen posle serijala Insajder o zloupotrebama u Rudarskom basenu Kolubara, preduzeću koje posluje u sastvu EPSa.

Kako je u objavljeno u serijalu Insajder Prevara veka, Savatijević je dok je bio član UO EPS-a, preko nekoliko firmi iznajmljivao mehanizaciju rudarskom basenu Kolubara.

Radosava Savatijevića, policija je početkom ove godine isptivala i u vezi sa zloupotrebama u Rudarskom basenu Kolubara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: