Demonstranti krenuli na parlament

Novi sukobi između demonstranata i policije izbili su tokom večeri ispred parlamenta u Atini. Grupa mladih bacala je kamenice na policiju.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2011.

13:49

Default images

Policija je na to odgovorila suzavcem.Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama.

Incidenti su počeli kada su demonstranti pokušali da probiju kordon i uđu parlament.

Hiljade demonstranata protestvovalo u Atini zbog najavljenih mera štednje. Demonstranti bacali kamenice i molotovljeve koktele na policajce, privedeno 18 ljudi.

Protest je prepodne bio miran, ali je poslepodne policija više sati ispaljivala suzavac i šok bombe na više stotina mladih.

Na centralnom atinskom trgu Sidagma, ispred parlamenta koji sutra treba da glasa o paketu mera, čuju se uzvici "Radnici, možete da živite bez gazde", "Želimo prava za radnike a ne profit za gazde" i "Nema žrtvovanja za plutokratiju".

Na atinskom trgu bilo je raspoređeno više od 5.000 policajaca dok je na protestu učestvovalo više od 20.000 ljudi, ali je njihov broj postepeno smanjivan da bi na kraju na Sintagmi ostale samo grupe mlađih demonstranata.

Policija je saopštila da je 18 ljudi privedeno tokom nereda, od kojih je pet zadržano u stanici dok su povređena četiri policajca, koji su prebačeni u vojnu bolnicu, preneo je AP.

Tokom popodnevnih nereda, grupa demonstranata je zapalila dva kamiona kompanija mobilne telefonije za koje su, kako navodi Rojters, verovatno mislili da su reportažna kola TV stanica, išaravši ih sloganima protiv medija i banaka.

Televizija ERT javlja da su škole i sudovi zatvoreni, bolnice rade sa minimalnim brojem ljudi, a prekida u saobraćaju biće i na kopnu, i na moru i u vazduhu. U štrajku jedinio ne učestvuje atinski metro.
Demonstracije u Atini (Foto: FoNet)
Demonstracije se održavaju i u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj, kao i u drugim gradovima širom zemlje.

Zatvoren je i jedan od najprometnijih graničnih prelaza Ezvoni, gde je formairana kolona vozila.

Nekoliko sati pre štrajka premijer Jorgos Papandreu pozvao je poslanike da podrže stroge mere štednje kako bi se zemlja izbavila iz teške dužničke krize.
Foto: FoNet
Sindikati protestuju zbog novog vladinog plana štednje koji bi u narednih pet godina podrazumevao drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i za radnike sa minimalnim zaradama, i prodaju državne imovine, nakon što je prethodnih meseci uveden niz mera štednje koje su dovele do rasprava o ovim merama počela je juče u grčkom parlamentu, a glasanje o paketu mera i predlogu zakona za njihovu primenu održaće se u sredu i četvrtak.
Foto: FoNet
Ukoliko plan štednje budu usvojene, Grčka će dobiti petu tranšu pomoći od EU i MMF-a, koja joj je odobrena prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi evra.

Ishod glasanja je za sada neizvestan budući da se Papandreu suočava sa protivljenjem i u samoj vladajućoj stranci PASOK koja ima tesnu većinu od 155 od ukupno 300 mesta u parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: