Evropska komisija opominje Nemačku

Evropska komisija odobriće pomoć od 150 miliona evra za proizvođače povrća koji su pretrpeli gubitke zbog zaraze ešerihijom koli u Nemačkoj.

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2011.

16:03

Default images

Evropski komesar za zdravstvo Džon Dali opomenuo je Nemačku zbog preranih i netačnih zaključaka o izvoru kontaminirane hrane, što je izazvalo veliki strah širom Evrope.

Zaključeno je da je zaraza geografski ograničena na Nemačku i da nema potrebe uvoditi vanredne mere na evropskom nivou.

"Od ključne važnosti je da vlasti ne objavljuju neproverene i bakteriološki nepotvrđene informacije o izvoru zaraze, jer to širi paniku i strah širom Evrope, i stvara velike probleme proizvođačima i izvoznicima hrane" , naglasio je Džon Dali.

Tokom proteklih dana Nemačka je najpre, kao izvor zaraze prvo navela krastavce iz Španije, zatim lokalne sojine klice i pasulj, da bi na kraju objavila da nije moguće precizno locirati izvor.

Španija tvrdi da njena privreda gubi 200 miliona evra nedeljno zbog lažnih optužbi iz Nemačke i insistira na kompenzaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: