Obama zbog pepela otišao iz Irske

Barak Obama morao je posetu Irskoj da završi dan ranije i u ponedeljak uveče otputuje u London, zbog vulkanskog pepela koji se sa Islanda kreće ka Irskoj.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2011.

01:01

Default images

Predsednik SAD je morao ranije da ode u posetu Britaniji, jer su meteorolozi predvideli da će oblak pepela tokom noći prekriti Irsku, Škotsku i deo severne Engleske.

Prema informacijama britanskog operatera za kontrolu vazdušnog saobraćaja NATS, vulkanski pepeo je u vazdušni prostor Škotske stigao u ponedeljak uveče po zapadnoevropskom vremenu, preneo je AFP.

Škotska avio-kompanija je već otkazala više letova planiranih za utorak ujutro, a Britanija je saopštila da je zbog pepela bilo manjih ometanja avio-saobraćaja.

Britanski ministar saobraćaja Filip Hamond izjavio je da je, posle prošlogodišnjeg haosa koji je nastao zbog pepela iz drugog islandskog vulkana, Britanija mnogo bolje pripremljena za takve situacije.

"To je prirodni fenomen koji mi ne možemo da kontrolišemo, ali Britanija je sada mnogo bolje pripremljena da se suoči sa erupcijom pepela nego prošle godine", rekao je Hamond.

Holandska avio-kompanija KLM saopštila je u ponedeljak otkazala 16 letova iz Aberdina, Glazgova, Edinburga i Njukasla i ka ovim gradovima, koji su planirani za sutra ujutru.

Američki predsednik Barak Obama je posetom Irskoj u ponedeljak započeo svoju šestodnevnu evropsku turneju, u kojoj će posetiti još Francusku, gde će učestvovati na samitu G8 u Dovilu, a zatim i Poljsku.

Ovo je osma Obamina poseta Evropi otkako je stupio na dužnost predsednika SAD u januaru 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: