"Nije problem Srbija nego kriminal"

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić odbacio je u Briselu izjavu Mila Đukanovića da je "Srbija glavni problem u regionu" i rekao da je to organizovani kriminal.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2011.

14:42

Default images

On je dodao da je organizovani kriminal regionalni problem i naglasio vezu s političkim strukturama.

"Nije Srbija najveći problem, ona je u poslednjih nekoliko godina učinila mnogo da odnosi u regionu postanu najbolji mogući", rekao je Jeremić posle ministarskog sastanka Jadransko-jonske inicijative odgovarajući na pitanje novinara o Đukanovićevoj izjavi.

Šef srpske diplomatije je ocenio da su odnosi u regionu "na najvišem nivou od početka ratova devedesetih godina" i da je Srbija "konkretnim stvarima i iskoracima demonstrirala najbolju volju da se problemi rešavaju dijalogom, da se dođe do pomirenja i da se na Zapadnom Balkanu postignu odnosi koji postoje i u ostalim delovima Evrope".

"Mnogo je veći problem organizovani kriminal i njegova veza sa političkim establišmentom koju imamo kao zaostavštinu iz prethodnog vremena. Borba protiv ovoga je jedan od preduslova za uspeh evropskih procesa i nadam se da ćemo tokom naredne godine imati mnogo bolju saradnju nego što smo imali ranije", dodao je srpski ministar spoljnih poslova.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je, odgovarajući Jeremiću, izrazio sumnju u to da je Đukanović izjavio da je Srbija glavni problem u regionu.

"Ako Srbija govori o povezanosti politike s organizovanim kriminalom, to radi iz sopstvenog iskustva", rekao je Roćen, vidno iznerviran.

Jeremić je izjavio da nije mislio ni na koga konkretno, nego da je o povezanosti kriminala i sveta politike govorio na osnovu činjenice da je širom regiona u poslednjih nekoliko meseci došlo do serije hapšenja i optužbi za organizovani kriminal na račun visokih političkih zvaničnika i njima bliskih saradnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: