Izraelski vojni ataše bio špijun?

Izraelski vojni ataše u Moskvi Vadim Liderman, kojeg je Rusija proterala prošle sedmice, posedovao je poverljive informacije u trenutku kada je priveden.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

20:50

Default images

Liderman je priveden u Moskvi 12. maja, kada je uhvaćen kako prima tajne informacije od ruskog građanina, rečeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Liderman je potom proglašen nepoželjnim i dat mu je rok od 48 sati da napusti Rusiju, što je on i učinio.

Izraelska vojska odbacila je optužbe da je Liderman bio špijun, rekavši da je službenik podrvrgnut "temeljnoj istrazi" po povratku kući.

Stručnjak za obaveštajne poslove i bivši operativac izraelske obaveštajne agencije Mosad, Gad Šimron, kazao je izraelskom "Kanalu 10" da su, prema informacijama koje on poseduje, šanse da je Liderman bio špijun "ekstremno male".

"Vojni ataše po definiciji otvoreno prikuplja i šalje informacije, te je stoga prilično glupo da imate vojnog atašea koji je uključen u špijunažu, to je gubljenje vremena", kazao je Šimron.

"Sudeći po malobrojnim informacijama do kojih sam došao, čini se da bi mogla da postoji neka vrsta prepirke između ruske vojnoobaveštajne službe i Federalne službe za bezbednost i da je neko odlučio da odmerava mišiće. Mislim da je ruski vojni ataše bio žrtva interne kavge u Rusiji i da ni sa kim nije ništa činio", prenela je Šimronove reči britanska agencija.

Pojedini izraelski mediji javili su da su Lidermana ruski agenti odveli za vreme večere, dok drugi navode da je pio kafu sa prijateljem pre nego što su ga agenti odveli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: