Dug put do medijskih sloboda

Novinarima predstoji dug put do medijskih sloboda, ocenila je danas Medijska organizacija jugoistočne Evrope.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 03.05.2011.

13:13

Default images

Ta organizacija je upozorila da su pretnje, napadi, uznemiravanja i različite vrste pritisaka i dalje deo svakodnevnog života novinara u južnoj, istočnoj i centralnoj Evropi.

U saopštenju povodom 3.maja, Svetskog dana slobode medija, SEEMO, podseća da je prošle godine registrovano 406 slučajeva kršenja slobode medija u zemljama ovih područja.

Ti slučajevi uključivali su različite forme pretnji elektronskom poštom, pismima, kao i u direktnom kontaktu, zatim ubistva, fizičke napade, bombaške napde, pritvaranja i zatvaranja, krivične prijave, kućne pritvore, političke i ekonomske pritiske, kao i upozorenja crkvenih velikodostojnika.

SEEMO u saopštenju ukazuje i na neodgovarajuće medijske zakone, pritiske vlasnika medija na urednike i novinare, kao i ucene za kojima posežu oglašivači i druge ekonomske grupe.

Pore toga, i ekonomska pitanja dodatno komplikuju aktivnosti novinara, počev od opskurnih vlasničkih struktura medija, skrivenih interesa, problema sa kolektivnim ugovorima, do malih plata.

U nekim zemljama, novinarske plate ispod prosečnih koriste se kao sredstvo kontrole i uticaja na novinare, ukazuje SEEMO.

Ombudsman: Sloboda reči temelj demokratskog društva

Svetski dan slobode medija, 3. maj, Srbija još jednom dočekuje bez jasnih saznanja o tome ko su inspiratori i izvršioci ubistava i pokušaja ubistava novinara i bez zaokruženog medijskog zakonodavstva, saopštio je danas zaštitnik građana Srbije Saša Janković.

"Sloboda medija i sloboda javne reči temelj su svakog demokratskog društva, ljudskih i građanskih prava, a njihovo puno ostvarenje nije moguće dok se ne otklone sve pretnje novinarima i ne uobliči čvrst i jasan zakonski okvir koji će ih štititi", navodi se u saopštenju povodom Svetskog dana slobode medija.

Čestitajući ovaj dan svim medijskim radnicima, zaštitnik građana je ukazao da je odnos samih medija prema medijskim slobodama od ključnog značaja i da istina i pravo građana da budu objektivno obavešteni o zbivanjima u zemlji treba da budu iznad svih drugih interesa.

Poverenik: Još mnogo problema

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je krajnje vreme da se u Srbiji ozbiljno aktiviraju mehanizmi odgovornosti za kršenje zakona, kao i da vlast mora efikasnije javnosti da pruža mnogo više informacija.

Šabić je povodom Svetskog dana slobode medija - 3. maja čestitao praznik novinarima u čestitki naveo da se ne može biti zadovoljan postojećim nivoom elektronske komunikacije vlasti i javnosti i da se tu stvari moraju mnogo brže menjati.

On je u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine ocenio kao dobro to što se mediji sve više pozivaju na prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i stavljaju ga u funkciju informisanja najšire javnosti.

"To je bez sumnje dobro, ali nije dobro što, bez obzira na napredak, problema još uvek ima mnogo. Zato je krajnje vreme da se ozbiljno aktiviraju mehanizmi odgovornosti za kršenje zakona. Proklamovani principi javnosti rada vlasti i E-government-a, obavezuju vlast da javnosti pruži mnogo više informacija proaktivno, javnim prezentiranjem raspoloživih baza podataka i na Internetu", kaže se u pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: