Dom male porodice neimara

U specijalnom rezervatu prirode “Zasavica” živi 15 porodica dabrova koji su podigli osam brana. U najdužu branu od 50 metara, ugrađeno je 30 kubika drveta.

Izvor: B92

Subota, 23.04.2011.

22:13

Default images

Dabrovima su u vodenom staništu dugom 33 kilometra, sagradili petnaestak kuća, a procenjuje se da ih je ovde oko 100.

Do domova vrhunskih neimara sagrađenih daleko od oka čoveka stiže se vodom. Jedini putokaz su zašiljeni i oglodani trupci koje dabarovi čak za noć pregrizu. Od granja i blata prave kuću a koru jedu i hrane mladunce.

"Prvo slažu grane a onda nogam guraju zemlju iz vode na te grane da bi se ta zemlja stvrdnula I tako formirali armiranu kuću koja je kupastog oblika. U kuću ulaze isključivo iz vode", kaže Slađan Papić, zamenik upravnika rezervata "Zasavica“.

Mali graditelji u svom staništu podigli su osam brana od drveta i blata, kojima reglulišu nivo vode. Tako napravljeno jezero idealno je za plivanje, nabavku hrane i zaštitu od grabljivica. "Najduža brana koju je ovde napravio je skoro 50 metara dužine i u nju je utrošio gotovo 30 kubika drvata", kaže istraživač Mihailo Stanković.

Evropski dabrovi na sever Mačve stigli su 2004. godine iz Bavarske.

Bio je to prvi projekat vraćanja nestale vrste u Srbiju, posle 120 godina.

"Sada imamo oko 100 dabrova koji su počeli da se šire prema Šapcu, Jadru, Loznici I spojiće se saostalim dabrovima koji su vraćeni u okolne zemlje", kaže Slobodan Simić, upravnik rezervata "Zasavica“.

U netaknutoj prirodi, daleko od ljudskih pogleda, aktivni su samo tokom noći.

I dok se turisti dive njihovim radovima na vrbama, vlasnici okolnih šuma obilaze imovinu jer dabrovi ne razliku svojinu, te seku drvo koji im se dopadne, ne mareći mnogo za vlasnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: