Đilas: Nema razloga za izbore

Zamenik predsednika DS Dragan Đilas izjavio je da ta stranka nema nikakav mehanizam koji može lidera SNS Tomislava Nikolića da odgovori od štrajka glađu i žeđu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.04.2011.

10:33

Default images

Đilas je rekao da je odluka Nikolića da stupi u štrajk glađu zahtevajući raspisivanje izbora politički čin i da takav "politički zahtev ne može biti prihvaćen".

"Želimo da preduzmemo sve da Srbija dobije kandidaturu za članstvo u EU, a potezi koji to mogu da ugroze nisu dobri", rekao je Đilas i dodao da "u ovom trenutku nema razloga za izbore u Srbiji".

On je kazao da će izbori biti raspisani odmah nakon što bude objavljeno da li Srbija ima status kandidata za članstvo u EU i da će biti održani nekoliko meseci pre nego što je njihov redovan termin.

"Predsednik države može da raspiše izbore onog trenutka kada se sazna da li je Srbija dobila kandidaturu za članstvo u EU", rekao je Đilas i naveo da ne mogu biti preduzimane mere koje će ugroziti evropsku budućnost Srbije.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Boris Tadić u poslednja dva meseca razgovarao je sa liderom naprednjaka Tomislavom Nikolićem četiri puta više nego sa nekim svojim saradnicima, a u poslednjem razgovoru mu je poručio da prihvata raspisivanje izbora posle kandidature Srbije za članstvo u EU.

"Niti nudimo 15. januar, niti nudimo 18. decembar, nego zajednički rad i konsenzus oko zakona koje Evropa traži da usvojimo", rekao je Đilas i poručio da naprednjaci moraju odustati od načina borbe za svoje zahteve koji je preduzeo Nikolić.

Đilas je rekao da je neophodno da se Nikoliću pruži adekvatna pomoć i da oko tog njegovog poteza ne treba da se pravi "cirkus i pozorišna predstava".

On je kritikovao Nikolićeve najbliže saradnike, ocenivši da su oni bili dužni da ga odgovore od štrajka glađu i žeđu, a ne da ga u tome podrže.

"DS nema mehanizam kako može da odgovori čoveka od toga da štrajkuje glađu i žeđu, to je njegova lična odluka", rekao je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: