Moskva: Napad terorista, 35 mrtvih

U terorističkom napadu na aerodromu u Moskvi poginulo 35 osoba, a oko 170 je povređeno. Povređen i jedan državljanin Srbije koji nije u životnoj opasnosti.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 24.01.2011.

15:30

Default images

Prema poslednjim informacijama, 35 osoba je poginulo u eksploziji koja se dogodila na moskovskom aerodromu Domodedovo.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je reč o terorističkom napadu i da će počinioci bombaškog napada biti otkriveni i kažnjeni.

U 14.32 po centralnoevropskom vremenu u holu za međunarodne dolaske, u delu za podizanje prtljaga bombaš-samoubica aktivirao je bombu.

Bomba je bila jačine između 5 i 10 kilograma trinitrotoluola (TNT) i bila je napunjena metalnim predmetima, naveli su izvori u istražnim organima na mestu napada.

Sa aerodroma udaljenog četrdesetak kilometara od glavnog grada Rusije preko kog se obavlja više od polovine letova evropskih avio-kompanija vije se gust dim koji otežava pomoć povređenima, kojih ima oko 170, a 20 ih je u teškom stanju.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev napad je nazvao terorističkim i naredio da se uvedu vanredne bezbednosne mere na arodromima i železničkim stanicama .

“Učinićemo sve da žrtve dobiju hitnu pomoć, a porodicama poginulih izražavam saučešće. Sada moramo govoriti i o posledicama – kao prvo primenićemo poseban bezbednosni režim na svim aerodromima i u celom transportnom sistemu”, poručio je Medvedev.

“Što se tiče istrage, moramo da napravimo posebnu komisiju koja će hitno preduzeti sve neophodne mere i istražiti šta se dogodilo. Istraga se već sprovodi”, rekao je on.

Predstavnik istražnog komiteta Državnog tužilaštva saopštio je da je podignuta krivična prijava za terorizam.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, a ruska policija traga za tri osobe osumnjičene da imaju veze sa napadom.

Povređen jedan državljanin Srbije

Ambasadorka Srbije u Rusiji Jelica Kurjak izjavila je da među poginulima u Moskvi nema srpskih državljana. Ona je objasnila da sa tog aerodroma ne lete avioni ''Jat ervejza'' kao ni ''Aeroflota'' ka Beogradu i obratno.

Ipak, jedan državljanin Srbije je među povređenima.

Konzul Srbije u Rusiji Milan Milošević izjavio je za B92 da je reč o Miloradu Miljkoviću iz Kragujevca, rođenom 10. juna 1962. godine.

Miljković nije u životnoj opasnosti, ima otvoreni prelom ruke, povređenu nogu i oko. Trenutno je na infuziji i u svesnom je stanju. Biće prebačen iz aerodromske bolnice na kliniku u Moskvi.

Supruga koju je Miljković čekao na aerodromu da sleti nije povređena i nalazi se u bolnici sa njim. Miljkovićeva supruga doputovala je letom ''Montenegro erlajnsa''.

''Teroristi hteli da ponize ruske službe''

Najčešće mete terorističkih napada u Rusiji do sada su bili metroi kao i nadzemni prevoz Moskve, a prethodnih godina građani Rusije bili su i žrtve terorističkih napada na stambene zgrade, pozorišta i mnoga druga mesta.
U napadu je povreðeno više od 130 osoba, od kojih je 20 u teškom stanju (Tanjug)
Zoran Dragišić sa Međunarodnog instituta za bezbednost kaže da to što je ovoga puta za metu izabran aerodrom pokazuje očiglednu želju napadača da ponize ruske službe bezbednosti i pošalju poruku o svojoj snazi.

On kaže da bi poslednji teroristički napad morao da bude predmet ozbiljne analize bezbednosnih struktura jer je do eksplozije došlo u prostoriji u koju dolaze i prtljag i putnici koji su morali da prođu sve bezbednosne procedure.

Ovo je, kaže Dragišić, dokaz da su bezbednosne procedure na aerodromima daleko od savršenih.

''Vidimo da postoji mogućnost da i na međunarodnom aerodromu koji bi morao da bude najbolje obezbeđen da dođe do ovakvog incidenta. Mislim da su teroristi pokazali da probijaju i najbolje bezbednosne procedure'', ocenio je on.

''Napad na aerodrom je bio pokušaj da se ponize ruske bezbednosne strukture jer ako je nešto dobro obezbeđeno to je aerodrom'', kaže Dragišić.

Serija napada u protekloj deceniji

Pre napada na aerodrom, poslednji veliki teroristički napad u Moskvi dogodio se na dve stanice metroa i tada je poginulo 39 ljudi, dok su 63 čoveka ranjena. Ovaj napad izvele su Čečenke žene kamikaze koje se poslednjih godina na ovakva dela uglavnom odlučuju iz osvete.

Još dva velika napada na metro dogodila su se 2004. godine, prvi na stanici "Rizkaj" kada je poginulo 10 ljudi, a drugi kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv i u vagonu ubio 40 ljudi.

Ceo svet posebno je potresao događaj iz septembra 2004. kada se dogodio jedan od najtežih terorističkih napada u istoriji Rusije.

Naime, čečenski teroristi zauzeli su jednu školu u kojoj su kao taoce tokom dva dana držali nekoliko stotina dece i ostale koji su se u trenutku napada našli u školi. U ovom napadu poginula su 344 čoveka, od čega 186 dece.

Dve godine ranije oko 40 terorista opasanih eksplozivom upalo je u moskovsko pozorište Dubrovka, gde su kao taoce držali više od 900 gledalaca. U akciji spasavanja, koja je usledila posle tri dana opsade, poginulo je 130 ljudi, uključujući i teroriste.

Za većinu napada koji su pogodili gravni grad Moskve optuženi su čečenski pobunjenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: