26. januara odluka o deci Nastića

26. januara Porodični sud u Kaliforniji odlučuje da li će Vuku i Verici Nastić, čiji je slučaj uzburkao javnost u Srbiji, vratiti ili trajno oduzeti decu.

Izvor: B92

Nedelja, 09.01.2011.

16:48

Default images

U međuvremenu, Nastići su dobili nove adovakate, koji imaju veliko iskustvo u predmetima oko starateljstva nad decom.

Novac za plaćanje usluga advokata bračnog para Nastić obezbedila je država Srbija. Sin i ćerka Verice i Vuka Nastića i dalje su u hraniteljskoj porodici meskičkog bračnog para i i dalje su zajedno, jer se odustalo od njihovog razdvajanja.

Decu može da vidi samo majka, i to jedno dete utorkom, a drugo četvrtkom, pod nadzorom i samo sat vremena, kaže Vuk Nastić.

On navodi da su iscrpljeni borbom da dokažu da optužbe Agencije za zaštitu dece da su zanemarivali decu i seksualno ih zlostavljali netačne, ali da ih više brine kakav efekat i posledice sedmomesečno odvajanje i optužbe imaju na decu.

“Deca su ne znamo u kakvom psihičkom stanju, pošto oni uopšte ne pričaju sa majkom kada se vide jednom nedeljno, zato što se plaše da bilo šta što može da se iskoristi protiv njih i da nas više neće videti. Odnosno nju, pošto mene više ne viđaju…”, kaže Vuk Nastić.

“Čak ne pitaju gde sam ja, pošto su oni totalno istraumirani, uplašeni od ove agencije i od ovog sistema”, objašnjava on.

Vuk Nastić rekao je da su dobili nove advokate i da su zahvalni državi Srbiji i Konzulatu u Čikagu za pomoć i podršku. Nastići se nadaju da će sud uzeti u obzir, kako kažu, kulturološke razlike i izveštaje stručnjaka koji kažu da je neke od spornih fotografija snimio 8-godišnji sin.

Ukoliko sud odluči do oduzme decu, jedina nada je žalba Federalnom sudu, koji pak ne odlučuje o detaljima slučaja već o proceduralnim pitanjima i pitanjima kršenja prava u postupku.

“Mi se sad molimo bogu da će deca uspeti za mesec dana, na tom suđenju, da nam se vrate. Ako se ne vrate, molimo se bogu da će država da nam pomogne da nas sve četvoro prebaci nazad u Srbiju”, kaže Vuk Nastić.

Podsećamo, Agencija za zaštitu dece iz Kalifornije oduzela je roditeljima starateljstvo nad decom nakon što je serviser prijavio fotografije nage dece na očevom kompjuteru. Uhapšeni roditelji su ubrzo pušteni uz optužnicu za nebrigu i seksualno zlostavljanje, ali se potom odustalo od optužbe za zlostavljanje. Oni su, međutim, u decembru ponovo optuženi za seksualno zlostavljanje, a kao dokaz je navodno uzeta navodan izjava devojčice da ju je otac "dodirivao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: