(Ne) iznenađuju rezultati "Galupa"

Sociolozi kažu da nisu iznenađeni rezultatima istraživanja "Galupa", prema kojima je Srbija 4. zemlja po pesimizmu od 53 obuhvaćene anketiranjem.

Izvor: B92

Sreda, 05.01.2011.

18:32

Default images

Sa prvim danima 2011. godine stigli su rezultati istraživanja agencije "Galup" – prema kojima je Srbija u vrhu zemalja po pesimizmu.

Prema tom istraživanju, ispred Srbije su samo Francuska, Island i Rumunija.

Za samo godinu dana na skali pesimizma, Srbija je sa 7. skočila na 4. mesto. Ništa čudno – smatra sociolog Ratko Božović.

Već deceniju čekamo da se nešto konačno promeni, potom je došla i svetska kriza, a i stara smo nacija, pa je dosta onih koji se sećaju kako je bilo u neka bolja vremena. Uz to, kaže Božović, to što raste pesimizam znači da građani Srbije zapravo postaju trezveniji.

“To ima najviše veze sa našom naivnošću. Imali smo žestoka očekivanja i očekivali smo ono što se nije moglo dogoditi i nije se dogodilo. Tako da je naša naivnost i ovog puta trijumfovala i mi evo neprekidno napredujemo u nazadovanju”, rekao je on.

“A kad su svi uvereni da optimizam miriše na glupost, onda, dabome, već smo u okrilju pesimizma”, naveo je Božović.

Takođe, profesor sociologije, ali i potpredsednik sindikata “Nezavisnost” Zoran Stojiljković smatra da je Srbija isuviše dugo u, kako on to naziva, stanju “tranzicionog tumaranja”, pa otuda, logično, i rast pesimizma.

“Imamo tužnu činjenicu da je danas bruto domaći proizvod po glavi stanovnika tek negde na tri četvrtine onoga iz daleke 1988. godine. Za nas kao da važi ona kletva ‘da bog da imao pa nemao’”, kaže Stojiljković.

“Dakle to je jedan pomalo melanholičan ili ciničan odnos prema onome što nam se dešava. Tako da je ta neka vrsta perspektive ili energije koja je postojala posle 2000. izgleda potpuno izgubljena kada se radi o bilo čemu drugom osim strategije svakodnevnog preživljavanja”, smatra on.

Stojiljković kaže i da neispunjena očekivanja građana, koja su pesimizam učinila većinskim raspoloženjem, pokazuju važnu činjenicu - da je vlast autistična.

“Kod nas je drastično prekinuta veza između građana i političkih elita, jer stepen nelegitimnosti i odsustvo nelegimiteta političkih institucija i aktera je zabrinjavajući. Nije bio tako nizak još od sredine i kraja devedesetih godina i kraha Miloševićevog režima”, rekao je Stojiljković.

“Prosto je to poruka da se ponašaju odgovornije i da ne budu do te mere socijalno i politički autistični”, naveo je on.

Ratko Božović se, govoreći o pesimizmu u Srbiji, setio i starogrčkog filozofa Platona i njegovog opisa pećine u delu “Država”.

“Ja ne znam kako ćemo se mi ponašati kad izađemo iz tog mračnog prostora, hoćemo li obnevideti baš onako kako su obnevideli oni junaci iz Platonove priče kad su izašli iz pećine. Oni više nisu mogli da vide, jer je sunce bilo prejako za njih, adaptirane na pećinske okolnosti i pećinski mrak”, kaže Božović.

Od 53 zemlje obuhvaćene "Galupovim" istraživanjem, prvo mesto po pesimizmu drži Francuska, dok optimizam najviše raste u zapadnoafričkoj državi Nigeriji, prema jednom drugom istraživanju, jednoj od najkorumpiranijih zemalja na planeti. Tik uz Nigeriju su Vijetnam i Avganistan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: