Šaron pet godina u komi

Danas se navršava pet godina od kako se bivši izraelski premijer Arijel Šaron nalazi u komi posle moždanog udara.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

17:04

Default images

Šaron leži u Medicinskom centru Haim Šeba u Tel Hašomeru kraj Tel Aviva, bez nagoveštaja da će se ikada povratiti.

Godišnjici tog događaja, kojim je okončana njegova politička i vojna karijera, posvećeno je malo pažnje u Izraelu, što se smatra nagoveštajem da je bivši general postepeno zaboravljen.

Članovi centrističke partije Kadima, koju je on osnovao, sastali su se u ponedeljak u sali gde je njegov portret, ali ga, prema pisanju izraelske štampe, nisu ni pomenuli.

Sredinom novembra njegova porodica ga je prebacila na porodični ranč, ali je ubrzo vraćen u bolnicu.

Izraelski list "Džeruzelem post" navodi da je posle toga redovno vraćan u svoj dom, ali da mediji ne izveštavaju o tome, niti znaju kada se to događa.

Tako ni godišnjica njegove bolesti nije zvanično obležena. Šaron (82) je bio jedanaesti izraelski premijer, a više od tri decenije služio je u izraelskoj armiji.

Šaronova politička karijera takođe je bila duga, od 1973. do 2006. godine bio je ministar poljoprivrede, odbrane, ministar bez portfelja, industrije i trgovine, stanovanja i izgradnje, nacionalne infrastrukture, spoljnih poslova, za apsorpciju imgranata, unutrašnjih poslova, zdravlja, rada i socijalne politike, transporta komunikacija i verskih pitanja.

Krajem 2005. godine Šaron je dao je ostavku na funkciju lidera u konzervativnoj partiji Likud, čijem je formiranju doprineo tri decenije ranije, i osnovao partiju centra Kadima.

Kada je Šaron došao na vlast 2001. godine, palestinski zvaničnici su taj trenutak označili "poljupcem smrti" za mirovni proces. Šaronovi kritičari s izraelske levice smatrale su da su njegove agresivne akcije nanele štetu tom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: