Šteta u "Slobodi" 10 miliona

Šteta od današnje eksplozije u vojnom delu fabrike Sloboda u Čačku veća je od 10 miliona evra, izjavio je generalni direktor Kompanije Zoran Stefanović.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 27.12.2010.

23:02

Default images

Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je da će ministarstvo što pre pronaći način da pomogne fabrici, kako bi uništeni pogoni bili obnovljeni.

Detonacije u fabrici će trajati celu noć, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Čačku kojoj su prisustvovali i ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

Proizvodnja je prekinuta, a Stefanović poručuje da nema opasnosti za građane.

Direktor kompanije Sloboda je naveo da radnici od sutra neće dolaziti na posao dok se ne sanira šteta, ali nije mogao da kaže kada će početi proizvodnja.

Požar je izbio u pogonu za kompletiranje municije koji je izazvao eksploziju u kojoj je uništen kompletan pogon od 2.000 kvadrata sa opremom, rekao je Stefanović.

Prema rečima generalnog direktora Slobode, u trenutku eksplozije u objektu za kompletiranje municije bilo je 60 radnika i još toliko u pogonu za pirtoehniku.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić poručio je da nema mesta panici i da građani Čačka nisu ugroženi.

Marić je dodao da su vatrogasci iz Čačka, kao i iz Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Kraljeva i Užica, spremni da počnu gašenje požara kada se za to steknu uslovi, ali nije mogao da kaže kada će to biti.

"Detonacije povremeno prestanu, pa se opet čuju. Takva situacija može da potraje celu noć, pa zbog toga ni gašenje požara neće početi tako brzo", kazao je Marić.

On je naglasio da je najvažnije što nije bilo ljudskih žrtava, istakavši da će za utvrđivanje uzroka eksplozije biti potrebno dosta vremena.

U fabrici "Sloboda" u Čačku, oko 16.30 se desila eksplozija. Niko od radnika nije stradao, nema ni povređenih, ali pričinjena je velika materijalna šteta.

Za čačansku "Slobodu" 2010. godina počela je eksplozijama u proizvodnom pogonu za oružje. U dve odvojene eksplozije tada je povređena jedna radnica.

Šutanovac najavio pomoć

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je u Čačku, prilikom posete kompaniji Sloboda u kojoj se dogodila eksplozija, da će ministarstvo što pre pronaći način da pomogne fabrici, kako bi uništeni pogoni bili što pre obnovljeni.

Prema njegovim rečima, objekat u kome se dogodila eksplozija izgrađen je po svim standardima, što je doprinelo da se eksplozija ne proširi i na druge delove
kompanije.

"Kompanija Sloboda je najperspektivnija i najvažnija fabrika vojne industrije u kojoj je zaposleno oko 1.800 radnika", istakao je Šutanovac.

Ovo što se dogodilo, naglasio je Šutanovac, moraće da nas motiviše da što je moguće pre i efikasnije nađemo sredstva da bi se fabrika obnovila.

"Ugovori koji su na snazi su obavezujući. Deo fabrike u koje se dogodila eksplozija bio je osiguran i očekuje se da će osiguravajuća društva obezbediti naknadu. Radi se o municiji 20 i 30 milimetara", rekao je Šutanovac.

On je najavio da će u utorak doći ekipe deminera i Tehničko-remontnog zavoda Kragujevac koji će delaborirati ubojna sredstva koja nisu eksplodirala

Sloboda je, rekao je Šutanovac, proteklih nekoliko godina ostvarila izvoz od 11 miliona dolara, samo ove godine 35 miliona dolara.

Šutanovac je izjavio da je municija koja se proizvodi u tom pogonu veoma tražena.

On je naveo da će ministarstvo putem subvencija, već u januaru pomoći Slobodi, kako bi se proizvodnja što pre pokrenula.

Šutanovac je izrazio nadu da će pomoć u obnovi Slobode pružiti i lokalna samouprava, dodajući da će istražni organi utvrditi šta je pravi uzrok eksplozije.

Šutanovac je demantovao,kako je rekao, navode jednog narodnog poslanika da je u Čačku evakuisano nekoliko hiljada građana zbog eksplozija u kompaniji Sloboda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: