Bez žrtava incidenta u "Slobodi"

U fabrici "Sloboda" u Čačku, oko 16.30 se desila eksplozija. Niko od radnika nije stradao, nema ni povređenih, ali pričinjena je velika materijalna šteta.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 27.12.2010.

17:07

Default images

MUP Srbije je saopštio da će pripadnici Sektora za vanredne situacije početi gašenje požara u vojnom delu "Slobode" odmah pošto se smire detonacije u objektu.

MUP je potvrdio da je požar izbio oko 16.30 u pogonu za proizvodnju municije i da se uzrok eksplozije još ne zna. Potvrđeno je i da su svi radnici na vreme evakuisani, kao i da nema podataka o povređenima.

Ispred fabrike se, nakon eksplozije, okupio veliki broj policijskih, vatrogasnih i kola hitne pomoći, kao i više od sto građana, ali oko 19 časova ispred fabrike ostala su samo još jedna kola hitne pomoći, a građani su se razišli.

Na mestu događaja su ostali gradski zvaničnici, policajci, vatrogasci i novinari.

Predsednik Samostalnog sindikata čačanske fabrike Sloboda Dragan Jekić izjavio je da su radnici na vreme evakuisani i da zato nema povređenih.
(Snimak agencije FoNet)
Generalni direktor “Slobode” Zoran Stefanović izjavio je da u požaru u vojnom delu te fabrike nema povređenih, ali da je pričinjena velika materijalna šteta.

Stefanović je novinarima ispred fabrike rekao da je požar izbio u odeljenju pirotehnike u 16.25, kada se zapalio deo metka koji se naziva traser. On je naveo da se za sada još ne zna uzrok požara. Stefanović je rekao i da je u trenutku izbijanja požara u fabrici bilo 60 radnika druge smene koji su uspeli da pobegnu iz kruga fabrike i da su kasnije autobusima vraćeni u grad.

Prema njegovim rečima, objekat od 2.000 kvadrata u kome je izbio požar u potpunosti je izgoreo i materijalna šteta je velika.

Direktor Doma zdravlja Vlade Veličković rekao je novinarima da je ispred fabrike od početka incidenta bilo devet ekipa hitne pomoći, ali da one nisu intervenisale. I dopisnica B92 javila je da bolnice u Čačku nisu do sada primile nikoga od radnika "Slobode", pa se pretpostavlja da su svi radnici bezbedni.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić je rekao da su eksplozije odjekivale u magacinskom delu fabrike, ali je naknadno utvrđeno da je zapravo reč o požaru koji je izbio u pogonu za laboraciju municije i koji je izazvao eksplozije.

Fabrike i magacini oružja - 15. nesreća u 15 godina

Od 1995. godine do danas u fabrikama i magacinima oružja u Srbiji dogodilo se ukupno 14 nesreća, u kojima je poginuo 31 radnik, a više od 50 je povređeno.

U Fabrici "Grmeč" u Zemunu nesreća se dogodila 23. juna 1995. godine, poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno.

Godinu dana kasnije, 21. juna 1996. u Fabrici "Prva Iskra" u Bariču poginulo je dvoje ljudi, a deceniju kasnije eksplozija je odnela još tri života, dok je troje povređeno.

U eksploziji u fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima - 3. decembra 1997. godine život je izgubilo troje radnika, a dvoje je povređeno.

Posle četiri godine, 25. decembra 2001. godine, dogodila se eksplozija u Fabrici "Trajal" u Kruševcu. Na sreću, poginulih nije bilo, ali je petoro radnika povređeno, a u istoj fabrici eksplozija se ponovila 25. jula 2002. godine. Nije bilo povređenih.

U Čačku, u Fabrici "Sloboda", u eksploziji koja se dogodila 22. januara 2003. godine troje radnika je povređeno.

Iste godine u novembru nesreća se dogodila u Fabrici "Zdravlje" u Leskovcu, kada je poginuo jedan radnik.

Pet meseci kasnije eksplozija je odjeknula u pančevačkoj "Utvi". Povređena su dva radnika.

U eksploziji u Fabrici "Impol Seval" u Sevojnu 7. juna 2004. godine povređeno je petoro radnika, dva meseca kasnije, 18. avgusta u fabrici "Matroz" u Sremskoj Mitrovici poginulo je dvoje radnika, a povređen jedan radnik.

U Rafineriji nafte u Novom Sadu bilans nesreće koja se dogodila samo šest dana kasnije bilo je dvoje poginulih.

U eksploziji u vojnom magacinu 19. oktobra 2006. godine Kasarne "7. jul" u Paraćinu povređene su 22 osobe.

U četiri snažne eksplozije u barutnom odeljenju "Namenske" u Užicu, 4. septembra 2009. godine poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: