Sanader: Nisam bežao

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader na saslušanju pred istražnim sudijom u Salcburgu izjavio da nije nameravao da pobegne iz Hrvatske.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 12.12.2010.

11:10

Default images

On je rekao da će se o izručenju izjasniti nakon što mu za 14 dana istekne pritvor.

Sanader je ponovio da se ne oseća krivim za ono za šta ga hrvatske vlasti optužuju. Po rečima advokata Vernera Zupana, Sanader je danas rekao da se će se o izručenju izjasniti nakon što mu za 14 dana istekne pritvor.

Sanader je na saslušanju izjavio da je bilo dogovoreno da se vrati u Hrvatsku i da se tamo preda policiji, ali da ga je austrijska policija preduhitrila, prenosi APA.

Bivši hrvatski premijer je bio izuzetno skoncentrisan tokom saslušanja, rekao je Zupan, koji dodaje da se Sanader dobro slaže sa svojim cimerom iz ćelije koji je optužen za krađu.

Kako je novo saslušanje tek za dve sedmice, sigurno je da u narednih 14 dana Sanader neće biti izručen.

Mediji podsećaju da je Zupan ranije najavio da će Sanader pristati na brzo izručenje Hrvatskoj jer se želi što pre obračunati s optužbama tužilaštva i Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovaog kriminala.

Portparolka suda u Salcburgu potvrdila je da će se u utorak u 11 sati održati konferencija za medije vezana za Sanaderova slučaj.

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković izjavio je novinarima da još nisu dobili zahtev od austrijskih kolega da im pošalju dokumentaciju vezanu za Ivu Sanadera, dok njegov austrijski kolega Mihael Spindeleger veruje da će Sanader uskoro biti izručen Hrvatskoj.

Brat bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, Miroslav, tvrdi da je nekadašnji šef vlade hteo da se preda.

On je, u izjavi bečkom dnevniku “Kurir", objasnio da je u petak krenuo, njegovim kolima, sa Ivom Sanaderom iz Tirola u Hrvatsku.
Prema Miroslavu, Ivo je napustio u četvrtak Hrvatsku pošto je morao da višednevni službeni put. Nakon što je raspisan nalog za hapšenje Ivo Sanader je, po rečima brata, želeo da se vrati u Hrvatsku i preda vlastima.

Jedan od njegovih advokata trebalo je da ga preuzme u Austriji. Braća su krenula kolima do zakazanog odredišta, ali je austrijska policija predupredila dobrovoljnu predaju Sanadera, pa advokat nije ni mogao da razgovara sa svojim klijentom.

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, u izjavi bečkom dnevniku “Prese", istakao je, u vezi slučaja ranijeg šefa vlade, da ko želi pravnu državu mora snositi i posledice.

“Svi su pred zakonom isti, bez izuzetka", podvukao je on.

“Ako se jedan bivši premijer nalazi pred sudom onda će to štetiti ugledu Hrvatske u inostranstvu", rekao je Mesić za čiji mandat je Sanader predvodio vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: