Nedelja, 21.11.2010.

03:15

U nesrećama stradalo 40.000 ljudi

Povodom Dana sećanja na žrtve stradale u saobraćajnim nezgodama, saobraćajna policija sprovodi pojačanu kontrolu u cilju veće bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Izvor: B92

Default images

Kontrola će se tokom dana obavljati na mestima gde su se u prethodnom periodu učestalije događale saobraćajne nezgode, saopštio je MUP Srbije.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za B92 da broj saobraćajnih nezgoda varira, pa je teško reći da je situacija mnogo bolja.

Oko 40 000 ljudi je poginulo u poslednjih 30 godina na putevima u Srbiji. To odgovara veličini grada kao što su Sremska Mitrovica ili Jagodina, upozorava statistika. Međutim, broj žrtava na putevima Srbije znatno se smanjio od početka primene pooštrenog Zakona o saobraćaju.

- Za prvih devet meseci ove godine u Srbiji je bilo više od 34 000 saobraćajnih nesreća, dok je u istom periodu prošle godine taj broj bio skoro 50 000

- Ove godine, u tom periodu su nastradale 464 osobe, od čega devetnaestoro dece, dok je povređeno skoro 14 000 ljudi

- 2009. godine na putevima Srbije je poginulo znatno više – 642 čoveka, od čega šesnaestoro dece, dok je povređeno 16 500 ljudi

Međutim, pozitivniji bilans nego ranije trajao je koliko i postojeća statistika – devet meseci, upozorava Damir Okanović iz Srpskog komiteta za saobraćaj.

“Od početka primene novog zakona do septembra imali smo smanjen broja stradalih, što je posledica straha od zaprećenih kazni, međutim taj strah je počeo da popušta i od septembra imamo porast broja nastradalih, što nažalost samo dokazuje tvrdnju da se samo visokim zaprećenim kaznama i bez odgovarajuće edukacije i odgovarajućeg obrazovanja ne mogu postići značajni rezultati”, smatra Okanović.

Sveobuhvatnu nacionalnu kampanju, kakva je neophodna, država priprema tek za narednu godinu. Međutim, ključ je u jačanju institucionalnih kapaciteta za upravljanje bezbednošću u saobraćaju, kažu predstavnici države.

“Ono što očekujemo u narednom periodu, pa to je sigurno jačanje institucionalih kapaciteta. Daću primer, formiranje i početak rada Agencije za bezbednost saobraćaja u septembru ove godine, jedna od ključnih insititucija i ono što je preporučeno od strane UN i EU. Da bi se upravljalo, potrebno je imati kapacitete i ljude. Formiranje Agencije za bezbednost saobraćaja je jedan od ključnih koraka koji će nas za 4 ili 5 godina, kada je i realno, sagledati rezultate i onda pogledati šta je to 2010. godina dala”, kaže načelnik odeljenja za bezbednost u saobraćaju Ministarstva za infrastrukturu Demir Hadžić.

Ukoliko ste se danas vozili putem koji je poznat po velikom broju saobraćajnih nesreća, verovatno vas je zaustavila saobraćajna policija.

Pooštrenom kontrolom na takozvanim "crnim tačkama“ država obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve u saobraćaju, koji su UN ustanovile pre 5 godina.

Poslednjih godina, na edukaciji učesnika u saobraćaju najviše su uradili mediji, emitovanjem reklama i postavljanjem bilborda s upozoravajućim porukama.

Posebno je upamćena kampanja koju je 2008. godine uradio B92, nakon nesreće u kojoj je poginulo troje učesnika "Velikog brata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: