LDP: Država da podrži studente

Čedomir Jovanović kaže da država treba da podrži studente koji traže besplatno školovanje jer su osvojili 48 bodova, umesto što finansira propala preduzeća.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2010.

16:55

Default images

Jovanović je najavio da će LDP odmah pokrenuti razgovore s predstavnicima ugroženih studenata.

Jovanović kaže da će LDP u predstojećoj raspravi o budžetu za 2011. "predložiti izmene koje će, bez povećanja deficita, obezbediti dovoljno novca za pokrivanje nedostajućih školarina".

"U zemlji koja očekuju pozitivno mišljenje o kandidaturi za EU nedopustivo je dovođenje nekoliko hiljada studenata u situaciju da štrajkuju glađu ili da zajedno sa svojim porodicama strepe od mogućnosti da prekinu školovanje jer nije nisu u stanju da plate školarine", rekao je Jovanović.

Ako je merilo za pokrivanje troškova školarine isključivo uspeh i pokazana želja za učenjem, onda ti mladi ljudi, kako je rekao Jovanović, zaslužuju da im školarina bude plaćena iz budžeta, "pogotovo što se radi o 5.000 studenata, a ukupan iznos spornih školarina je na nivou od oko pet miliona evra".

"Taj iznos je mnogo manji od onoga što godišnje platimo samo kao kamatu na jedan od kredita koji nenamenski uzimaju Srbijagas, JAT ili neko drugo gubitaško javno preduzeće koje vode nesposobni partijski kadrovi", naveo je Jovanović.

Kada bi se samo u jednom od njih zaveli elementarni red i profesionalno upravljanje, bilo bi omogućeno da 5.000 studenata normalno nastavi svoje školovanje, rekao je Jovanović i dodao da bi isti rezultat bio i kada bi za "samo pet odsto bile smanjene besmislene subvencije propalim Železnicama Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: