Zgrada Ambasade kao šansa ekonomije

Izgradnja nove američke ambasade u Beogradu trebalo bi da srpskoj ekonomiji donese oko 16 miliona dolara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

16:52

Default images

Zgrada koja će po ekološkim standardima biti među najboljima u Srbiji trebalo bi da bude završena do leta 2012.

Na mestu gradilišta na beogradskom Dedinju za godinu i po trebalo bi da nikne moderna zgrada, kažu u Ambasadi SAD. Oni navode da se vodilo računa kako o ekologiji, tako i o arhitektonskom uklapanju sa okruženjem, pa i uticaju na lokalnu ekonomiju.

"Ekonomski uticaj na privredu Beograda i Srbije je jednako važan. Angažovano je 20 kompanija iz Srbije koje na brojne načine učestvuju u ovoj uspešnoj priči. Procenjujemo da je do sada u lokalnu ekonomiju ubrizgano ;etiri miliona dolara, a završili smo svega 25 procenata radova", kaže Meri Vorlik, ambasadorka SAD.

Oko 200 radnika svakodnevno je uključeno u proces izgradnje, a nadležni na gradilištu kažu da je bezbednost onih na skelama najbitnija, pa je bezbednosna oprema i lekarska ekipa obavezna. Iako se ranije u medijima moglo čuti da će bukvalno sve biti uvezeno, direktor projekta uverava u suprotno.

"Uvozili smo nešto, ali ne bukvalno sve. Imali smo poslove koje smo poverili podizvođačima, kao na primer, privremene građevine. I, recimo, sve skele koje ovde vidite su odavde uzete", rekao je Irving Fontejn, direktor projekta.

Biro Stejt departmenta za operacije u inostranstvu ranije je saopštio da će izgradnja Ambasade koštati 117 miliona dolara. Nova zgrada Ambasade zameniće postojeću, koja je izgrađena između 1936. i 1937. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: