Nemaju grejanje a računi plaćeni

U Bačkoj Palanci oko 150 stanova još nema grejanje, iako njihovi vlasnici tvrde da su izmirili sve račune za gas.

Izvor: B92

Subota, 30.10.2010.

00:20

Default images

Društveno preduzeće Novi Sad gas je prestalo da greje pojedine zgrade u naselju Partizan u kojima, kako tvrde, više od polovine korisnika nije platilo svoje račune.

Stanari tvrde da su gotovo svi platili svoje račune za gas, ali da ne žele da plaćaju dodatne troškove koji nisu navedeni u ugovoru. Zbog ovakve situacije grejanje nemaju ni oni koji su u potpunosti namirili račune.

Kada su Nenad Dragomilo i njegova supruga pre nekoliko godina kupili stan nisu ni pomišljali da će svoju ćerkicu morati da šalju kod roditelja da joj ne bi bilo hladno. Iako su redovno izmirivali sve svoje račune za gas, radijatori su hladni jer je DP Novi Sad prekinuo grejanje. Trenutno greju stan pomoću klima-uređaja, ali Nenad kaže da to uskoro neće moći kada dođe oštrija zima.

"Imam malo dete koje nije sa nama, sad je kod mojih. Moji nemaju taj problem, imaju gasne peći. Mi smo i matori i možemo trpeti, ali deca ne smeju. Nisu samo u pitanju deca, ima tu i starih i nepokretnih i bolesnih koji trpe. A i apsurd. Plaćeno grejanje, a smrzavaš se“, kaže Dragomilo.

Sličnu sudbinu deli još oko 150 porodica koje žive u naselju Partizan u Bačkoj Palanci. Oni tvrde da što se tiče gasa nemaju nikakva dugovanja, ali i da neće da plaćaju letnje instalacije i kotlove jer ta stavka nije nigde navedena u njihovom ugovoru, već je nametnuta odlukom opštine.

"Nema niko prava da mi ruši dostojanstvo, i nema prava da isključuje grejanje ljudima koji nisu plaćali letnje grejanje. Većina zgrada imaju i veća dugovanja, ali ovo je ciljana grupa koja se bori za nešto što imaju pravo“, kaže predsednica udruženja Solidarnost Mira Toto.

Da se letnje održavanje odlukom opštine potrvđuje i DP Novi Sad gas. Oni kažu da nisu pravili nove ugovore jer smatraju da je dovoljno da se ova stavka naplaćuje i bez imena ugovora po odluci lokalne vlasti.

"Nije dodato u ugovoru, smatrali smo da nije potrebno jer je rešenje objavljeno u Službenom glasniku i koje ima pravnu snagu“, kaže sekretarka DP Novi Sad gas Sonja Zrnić.

Neki od slučajeva ne potvrđuju ovu tvrdnju pošto je sud u pojedinim postupcima presudio u korist stanara, a bilo je i zastarevanja slučajeva. Dok se ostali sudski postupci ne reše ili se ne nađe rešenje, porodica Dragomilo, iako je izmirila sve svoje dugove, moraće da nastavlja da smišlja kako će da provede zimu u stanu bez grejanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: