Rudari na proveri zdravlja

Posle uspešne operacije spasavanja 33 rudara, koji su 69 dana bili pod zemljom na dubini od 625 metara, svi su upućeni u bolnicu na proveru zdravstvenog stanja.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2010.

07:55

Default images

Tamo ih je dočekao i predsednik Čilea, koji je obećao da će se uslovi rada za rudare ali i ostale ranike u toj zemlji poboljšati.

Iako su svi u dobrom stanju napustili rudarsku jamu, ispred koje su dočekani kao nacionalni heroji, rudari su upućeni na obavezne medicinske preglede. Ispred Kopiapo bolnice čekali su ih vidno uzbuđeni, ali i srećni članovi porodica.

"On izgleda dobro, bar je to moja prvi utisak. Nadam se da je Bog čuo moje molitve i da će zdravo napustiti bolnicu“, rekla je Džesika Žanez, supruga spsenog rudara.

"Moj brat je dobro, video sam ga juče. Oseća se dobro, podjednako kao što je izgledao kada smo se iz Bolivioje preselili u Čile. Voleo bih da vidim njegove rezultate i nadam se da će uskoro biti pušten kući", kaže Roberto Mamani, brat spasenog rudara.

U bolnici ih je sačekao i predsednik države, koji je obećao da će se položaj rudara poboljšati.

"Realnost je da niko ne može da garantuje da se ovakva nesreća neće desiti ponovo u našoj zemlji. To ne možemo da garantujemo, ali možemo nešto drugo, da više nikada nećemo dozvoliti našim radnicima da rade u tako nebezbednim i nehumanim uslovima, kao što je bio slučaj sa rudarima u San Hozeu i na drugim lokacijama u zemlji", kazao je Sebastian Pinjera.

Kada zdravi budu napustili bolnice rudari će konačno moći da uživaju. Sa svih strana sveta stižu pokloni i pozivi za putovanja.

Za sada već imaju zagarantovano letovanje u Grčkoj, putovanja po Evropi, posete fudbalskim klubovima starog kontinenta, a tokom puta im neće biti dosadno jer je prvi čovek "Epla", Stiv Džobs svakom rudaru poklonio novi Ajpod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: