Metoda za saniranje crvenog blata

Novosađani Miloš Katić i Sergej Petrović, članovi Asocijacije pronalazača, otkrili su metodu koja bi potpuno ekološki sanirala posledice zagađenja u Mađarskoj.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

00:40

Default images

Oni kažu da je reč o specijalnom postupku elektrolize vode uz korišćenje dva prirodna materijala, litoporita otkrivenog u Srbiji i šungita sa severa Rusije.

"Blic" piše da bi se tim materijalom ne samo dekontaminiralo zatrovano zemljište, nego i vodotokovi kako u Mađarskoj tako i Srbiji.

Posredstvom Mađarske državne agencije za inovacije sa sedištem u Budimpešti, novosadski pronalazači ponudili su ovu metodu mađarskoj državi i očekuju da narednih dana iz Budimpešte stigne odgovor. Sve što traže jeste da Mađari snose troškove puta i materijala koji će se koristiti za sanaciju.

Prema rečima Katića, koji je i predsednik Asocijacije pronalazača i inovatora (API), kombinacijom materijala koji su patentirali i razvili moguće je ne samo zaustaviti zagađenje nego i "ozdraviti" zemljište i vodotokove, a samim tim i odagnati mogućnost da se kontaminacija proširi na okolne zemlje, pre svega Srbiju koja je nizvodno od Mađarske.

"Predlažemo da se umesto gipsa koji se koristi za posipanje kontaminiranog područja koristi smesa obrađena po našoj tehnologiji. Ona je isključivo prirodnog porekla i 25 do 30 puta efikasnija i delotvornija od gipsa. Takođe sirćetna kiselina treba da se zameni našom kiselinom koja bi se pravila na licu mesta korišćenjem naših materijala", objašnjava sagovornik "Blica".

Kapacitet proizvodnje koji posedujemo, dodaje on, iznosi 100 kubika na sat sa pH vrednošću približno dva koji će vodu dovesti u normalno stanje i sprečiti dalje propadanje kosistema u rekama i vodotocima.

"Našim tretmanom toksični otpad biće pretvoren u bezbednu masu koja se ne rastapa u vodi", navodi Katić.

Ove metode nedavno su promovisane na Novosadskom sajmu i izazvale su veliku pažnju mađarskih gostiju, ali i ministra za ekologiju Olivera Dulića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: