Srbija opet među prvim vestima

Ubrzo nakon što je zbog divljanja huligana prekinuta utakmica Srbija-Italija, Srbija je drugi put od nedelje bila jedna od glavnih negativnih vesti na BBC.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 12.10.2010.

23:46

Default images

Ova svetska TV mreža navodi da je meč prekinut nakon što su navijači Srbije počeli da ubacuju baklje i petarde na teren.

Ranije tokom dana srpski navijači su se sukobili sa policijom, što je izazvalo 45-minutno odlaganje, a utakmica je prekinuta nakon samo 7 minuta igre, preneo je BBC najavljujući da će nastaviti da se bavi ovom temom.

S druge strane, poseta Hilari Klinton i njeni komplimenti vlastima Srbije dolaze kao suprotnost dešavanjima u Đenovi, naročito prema izveštajima svetskih agencija.

Agencija AP navodi izjavu Hilari Klinton gde ona kaže kako se Srbija brzo kreće ka evroatlanskim integracijama, a da je rezolucija u Ujedinjenim nacijama o Kosovu put ka dijalogu Beograda i Prištine.

Italijanski mediji o incidentima u Đenovi

I svi italijanski mediji posvetili su prvorazrednu pažnju događajima u Đenovi.

"Politika" je objavila da je najugledniji italijanski dnevnik "Korijere dela sera" pod naslovom "Ðenova talac srpskih ultra" opisao atmosferu na stadionu Feraris.

"Stadion, igrači, UEFA, pretvoreni su u taoce jedne grupe ultraša, protagonista nasilja i incidenata i tokom popodneva po centru Ðenove. Neredi su se tek posle toga preselili na stadion“.

"Koji su motivi ovog ludila koje je pretilo da izazove opasno i neshvatljivo nasilje?“, pita se novinar lista kome nije jasno kako je ovaj stepen agresije ispoljen i prema golmanu srpske reprezentacije.

Torinska "Stampa“ piše o "Ratu i bakljama na tribinama“ i citira selektora italijanske reprezentacije Ćezare Prandelija: „Ovako nešto nikada nisam video“.

"Incidenti i strah“, tako atmosferu u centru Đenove opisuje rimska "Republika“ podsećajući da srpski tim lako može da bude diskvalifikovan iz daljih kvalifikacija za evropsko prvenstvo.

"Republika“ ne propušta da kaže da su "ultras serbi“ eksponenti "ekstremne desnice koja je pre tri dana izazvala velike štete po Beogradu tokom Parade ponosa.

Na tribini gde su bili Srbi stajao je natpis "Kosovo je naše“, prenosi rimski list i dodaje da je spaljena jedna albanska zastava.

Svi listovi u prvim internet izdanjima podsećaju na incidente po Đenovi pre početka utakmice.

Prenose se izveštaji da su dve kolone od oko 300 Srba blokirale grad. Jedna je krenula sa Trga De Ferari, druga sa Trga Fontana Marose. Bacali su petarde na prolaznike, lomili izloge, uništili jedan policijski auto i ispisivali grafite po zidovima duždevske palate.

"Trgovci su ispred srpske furije uspaničeno zatvarali radnje“, piše "Korijere dela sport“ opisujući da se 70-ak navijača potom odvojilo i uputilo ka hotelu "Savoja“ gde je odsela srpska reprezentacija.

Hotel je zasut bakljama, petardama i raznim predmetima, prenela je "Politika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: