Parada ponosa - test za demokratiju

Parada ponosa je test koji će pokazati dokle je Srbija stigla u demokratskim reformama, ocenjeno na forumu "Dan pred Prajd". Podrška i britanskog ambasadora.

Izvor: FoNet, Tanjug

Subota, 09.10.2010.

13:16

Default images

Učesnici foruma su pohvalili "veliku posvećenost" organa vlasti u Srbiji da ta manifestacija bude bezbedno održana.

Forum su organizovali švedska organizacija "Branitelji ljudskih prava" i Organizacioni odbor Parade ponosa.

Dejvid Diaz iz organizacije "Amnesti" rekao je da je sutrašnja manifestacija "prekretnica" u poštovanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, koji, kako je istakao, imaju prava da proslavljaju stečena prava i uživaju u njima.

Diaz je dodao da nije važno samo održati "Paradu ponosa", već tim osobama treba obezbediti sva prava i u potpunosti ih zaštiti.

Ivana Hauard iz američke Nacionalne zadužbine za demokratiju smatra da će Srbija sutra pokazati da li je posle desetogodišnjice demokratskih promena uistinu demokratska zemlja i da li je učinila napretke u demokratskim reformama.

"Nadam se da će za 10 godina, kada Srbija bude obeležavala 20 godina od demokratskih promena, glavni trg biti u bojama LGBT zastave", rekla je Hauardova.

Frank van Dalen iz holandske fondacije "Progej", takođe, smatra da će ta manifestacija biti pokazatelj toga koliko je Srbija napredovala na polju poštovanja ljudskih prava. On je češtitao organizatorima što su, posle više godina, uspeli da organizuju Paradu ponosa.

Vordsvort: Solidarnost sa LGBT populacijom

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort podržao je Paradu ponosa, zakazanu za sutra u Beogradu, i izrazio solidarnost sa LGBT populacijom u Srbiji.

Imajući u vidu pretnje nasiljem ispoljene prilikom pokušaja da se prethodnih godina organizuje Parada ponosa, ambasada Velike Britanije podržava pravo GLBT zajednice da održi paradu u miru i u skladu sa zakonom.

Kako je rekao Vordsvort, ambasada Velike Britanije zato pozdravlja podršku srpskih vlasti organizovanju Parade ponosa, kao i napore Vlade Srbije da prava pripadnika LGBT zajednice u potpunosti budu zaštićena.

"Snažno ohrabrujemo državne institucije i civilno društvo u Srbiji da nastave zajednički rad usmeren ka napretku u primeni principa jednakosti i nediskriminacije", poručio je Vordsvort.

On je u pisanoj izjavi podsetio da su ljudska prava, uključujući pravdu, jednakost, nediskriminaciju, poštovanje i slobodu izražavanja, kao i vladavina prava, temelji na kojima počivaju demokratske države.

Pozivajući se na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Vordsvort je zaključio da su vlade u obavezi da zaštite sve građane od nasilja i obezbede da svi ljudi imaju iste mogućnosti. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: