Rešeni problemi pred grejnu sezonu?

Grejna sezona u Srbiji počeće na vreme, na sastanku toplana i Vladine grupe postignut značajan napredak u otklanjanju problema.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

13:35

Default images

Direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić izjavio je da će se u ponedeljak, 11. oktobra održati sednica Upravnog odbora Udruženja toplana u Sremskoj Mitrovici.

Toplane međutim još uvek nisu nabavile sve potrebne energente za predstojeću grejnu sezonu, zbog ranijih dugova prema dobavljačima, kažu predstavnici Udruženja toplana i Radne grupe Vlade za sigurno snabdevanje energentima.

U Beogradu su "Beogradske elektrane" pre tri dana već započele tople probe i za tu namenu koriste rezervno gorivo - mazut, pošto još nisu obezbedile gas, kao primarni energent, za ovu grejnu sezonu, rečeno je Tanjugu u tom javnom preduzeću.

Gas kao primarno gorivo "Beogradskih elektrana" još nije obezbeđen, zbog duga od 4,3 milijarde dinara koji "Beogradske elektrane" imaju prema "Srbijagasu" iz prošlogodišnje grejne sezone.

"Beogradske elektrane", kako tvrde u tom preduzeću, umesto gasa kao primarnog energenta i do početka njegove isporuke, mogu kao zamenu da koriste i mazut kao energent.

Grejna sezona u Novom Sadu počela je pre tri dana, zbog spoljnih temperatura nižih od 12 stepeni Celzijusa, a žitelji glavnog grada Vojvodine su među prvima u Srbiji dobili grejanje, saopšteno je iz Novosadske toplane.

Svi najvažniji energetski kapaciteti u Vojvodini tehnički su potpuno spremni za predstojeću grejnu sezonu, a obezbeđeno je i dovoljno mazuta, prirodnog gasa i električne energije, izjavio je ove nedelje pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković.

Oko 19.000 stanova u Kragujevcu, koji su priključeni na daljinski sistem toplotnog grejanja, od 6. oktobra su topli, jer je kragujevačka "Energetika" odlučila, da zbog naglog pada spoljne temperature, počne grejnu sezonu ranije nego što je predviđeno.

Ta toplana ne očekuje probleme tokom naredne grejne sezone s obzirom da u izvorima toplotne energije koristi tri vrste energenata: ugalj, gas i mazut, za koje je do sada "Energetika" platila oko 100 miliona dinara.

Direktor Gradske toplane u Novom Pazaru Bojan Biočanin izjavio je da ta toplana još nije obezbedila potrebne količine mazuta, zbog dugova prema Naftnoj industriji Srbije koji iznose oko osam miliona dinara i izrazio očekivanje da će u saradnji sa osnivačem – lokalnom samoupravom taj problem biti rešen do početka grejne sezone.

Biočanin je rekao da će grejanje u Novom Pazaru započeti 15. oktobra i naveo da ta toplana koristi oko 70 odsto mazuta od ukupnih količina energenata, a 30 odsto ugalj, koji je već obezbeđen.

Za ovu grejnu sezonu toplani u Novom Pazaru, kako je naveo, potrebno je oko 1.500 tona mazuta, a izvršeni su svi potrebni remonti.

Direktor Preduzeća "FAP stan" iz Priboja Zoran Spajić rekao je Tanjugu da ta toplana ima dovoljno energenata za početak grejne sezone, koja će u Priboju početi 15. oktobra.

"Toplana je tehnički pripremljenja, ali su problem dugovi prema NIS-u iz prethodnih grejnih sezona, za isporučeni mazut, koji iznose oko 50 miliona dinara," rekao je on i ukazo da je ta toplana ne može da plati za isporučene energente zbog dugova potrošača i niskih cena grejanja, koje su u Priboju ostale iste od 2008. godine, a cene energenata su samo od oktobra prošle godine povećane za oko 40 odsto.

U Nišu je javno preduzeće "Gradska toplana" takođe počelo sa toplim probama na sistemu centralnog grejanja, rekla je Tanjugu portparol tog preduzeća Milena Pavlović i najavila da je niška toplana spremna za predstojeću grejnu sezonu.

U Boru i Boljevcu počelo je centralno grejanje, nedelju dana pre zvaničnog početka grejne sezone, zbog hladnih dana, tokom kojih je prosečna temperatura iznosila oko osam stepeni.

U borskom preduzeću "Toplifikacija" kažu da na zalihama ima dovoljno uglja za početak grejanja i da je sa dobavljačima ugovorena redovna isporuka energenata.

Dovoljne količine uglja i ogrevnog drveta ima i JKP "Usluga" u Boljevcu, gde bi grejna sezona trebalo da protekne bez problema sa energentima.

U Jagodini se zbog uspešnog remonta postrojenja "Toplane", koja greje 5.700 stanova, školske, predškolske i socijalne ustanove, administativne i privredne objekte, očekuje da grejanje ove zime ne bude ništa lošije nego prošle, izjavila direktorka Toplane Nadežda Marković Purić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: