Svako nasilje za SPC nedopustivo

„Svako nasilje je za Crkvu uvek nedopustivo“, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve povodom Parade ponosa zakazane za nedelju.

Izvor: B92

Petak, 08.10.2010.

10:15

Default images

"To važi i za nasilje prema licima ili grupama koje, po shvatanju Crkve, greše protiv moralnih normi ili, štaviše, ugrožavaju javni moral", dodaje se.

Pozivajući se na reči Justina Popovića i svetog Jovana Zlatoustog SPC je povodom Parade ponosa ocenila se „nasiljem zlo ne leči i ne pobeđuje nego umnožava“.

„Smatramo da je snishodljivost prema nasilju ili, još gore, otvoreno ili prikriveno pozivanje na nasilje, a pogotovu vršenje nasilja, tobože u ime Crkve Božje i hrišćanske vere, ili u ime bilo koje vere, prema bilo kome, pa i prema nesrećnim, upravo tragičnim učesnicima bučno, neukusno i krajnje provokativno najavljivane svetogrdne parade, apsolutno nedopustivo i suprotno svemu hrišćanskom“, navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog sinoda SPC, crkve koje je potpisao episkop bački Irinej.

U saopštenju se navodi da je tema Parade ponosa i seksualnih sloboda za SPC "suštinski irelevantna“.

“SPC je protiv javnog izražavanja i reklamiranja seksualne orijentacije ili bilo koje druge lične sklonosti, pogotovu ukoliko ona vređa pravo građana na privatnost i porodični život, njihova verska uverenja i neprikosnovenost dostojanstva ličnosti. U tom kontekstu, ona se odlučno protivi i organizovanju takozvane parade ponosa (ponosa čime? - pitamo se)”, navodi se u saopštenju. Prethodno je mitropolit Amfilohije pozvao učesnike Parade ponosa da prestanu sa nasilničkom propagandom koja ih dovodi u opasnost izazivanjem drugih da se nasilno ponašaju.

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije kazao je da je zapanjem da se o Paradi ponosa, toliko priča, bilo da je reč o učesnicima ili onima koji ih kritikuju.

Vladika Grigorije je rekao da je njegov stav o tome "vrlo jednostavan", jer smatra da postoje stvari o kojima uopšte ne treba pričati Među stvarima o kojima ne treba pričati po vladiki su i one koje se događaju u tajnosti i u bračnoj postelji.

"Sama potreba da neko priča o tome šta radi u četiri zida, pa još i da to javno demonstrira na ulici i da očekuje podršku, za mene nije normalna", kazao je episkop.

On je rekao da ne govori o tome da ne može da razume da ti ljudi, iz Bog zna kojih razloga, imaju neke dugačije sklonosti, ali ne razume, kazao je, da tu svoju sklonost demonstrira javno.

Labris pozdravlja stav SPC

Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava pozdravila je stav SPC "kojim se eksplicitno osuđuju otvoreni i prikriveni pozivi na nasilje i vršenje nasilja nad učesnicima Parade ponosa".

"Smatramo da je veoma važno što je crkva istakla da je svako nasilje nad ovim skupom "apsolutno nedopustivo i suprotno svemu hrišćanskom", čime je vernicima jasno stavila do znanja da ne nasedaju na pozive ekstremističkih grupa da se "tobože u ime Crkve Božje i hrišćanske vere" nasilno obračunaju sa pripadnicima LGBT populacije", navodi se u saopštenju Labrisa.

Poziv za ignorisanje Parade ponosa

Predsednik Gradskog odbora Nove Srbije Borislav Borović izjavio je danas da članovi NS ne bi trebalo da učestvuju na Paradi ponosa, ali ni da budu njeni razbijači, već da je ignorišu.

"Pominje se da je naše društvo homofobično, što je pokušaj da se na mala vrata promeni profil društva", ocenio je Borović na konferenciji za novinare.

On smatra da su u društvu prisutne i druge "fobije", pominući "heterofobičnost, religijsku fobiju i fobiju prema tradicionalnom društvu".

Borović je upozorio da se društvo polako odriče svojih tradicionalnih vrednosti i ocenio da je jedan od razloga za takve društvene promene i to što je vlast podlegla uslovima ulaska u EU. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: