Spomenik četničkom vođi u Sandžaku

Kod Nove Varoši otkriven spomenik četničkom komandantu Vuku Kalajitoviću, za kog se tvrdi da je 1943. učestvovao u masakrima nad Muslimanima u Sandžaku i Bosni.

Izvor: B92

Utorak, 21.09.2010.

22:44

Default images

Spomenik je osveštao episkop Filaret, a podizanje su finansirali Beograđani rodom iz tog kraja Vojin Vučićević, Rajko Dobrosavljević i Radiša Tomašević.

Jedan od finansijera, Vojin Vučićević, kaže da su u selu Štitkovu podigli spomenik oficiru do kraja odanom kralju i otadžbini "upamćenom po tome što je podjednako branio pravoslavni i muslimanski živalj".

Vuk Kalajitović bio je komandant Drugog Mileševskog četničkog korpusa, a postoje tvrdnje da je 1943. godine učestvovao u masakru nekoliko hiljada Muslimana u Sandžaku i Bosni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: