"Ignorisanje vodi ka izolaciji"

Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort rekao da bi se Srbija - ukoliko bi ignorisala EU i "radila šta želi“- našla na putu izolacije.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 07.09.2010.

13:11

Default images

S druge strane, on kaže i da njegova zemlja snažno podržava evropske integracije Srbije.

"Ključ za brze pregovore o pristupanju EU danas leži u stoprocentnoj posvećenosti, saradnji i zalaganju, a svako ko za to nije spreman ne treba da aplicira za članstvo“, rekao je Vordsvort na svečanom otvaranju 13. letnje škole demokratije za jugoistočnu Evropu.

Vordsvort je rekao da će Srbija, ako preduzme potrebne korake, imati velikog prijatelja u Velikoj Britaniji.

"Srbija je angažovana u potpuno istom procesu kao njeni susedi, a za taj proces je potrebno vreme, pa zato nije mudro postavljati lažne rokove, jer to vodi ka razočaranju“, istakao je britanski ambasador.

Vordsvort se ipak dotakao i konkretnih datuma, te je ocenio da bi zahtev Srbije za članstvo u Uniji mogao da bude prosleđen Evropskoj komisiji do kraja godine, ali samo ako se postigne napredak po pitanju Kosova.

Na otvaranju letnje škole za demokratiju sa temom "Zamor od proširenja i izgledi zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU" učestvuje i predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije Sonja Liht.

Ona je uverena da će visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Ketrin Ešton i predsednik Srbije Boris Tadić večeras postići kompromis o rezoluciji o Kosovu.

Lihtova je rekla da se "iskreno" nada da će na razgovorima Tadića i Eštonove uspeti da se nađe zajednički jezik za rezoluciju koji će zadovoljiti i EU, ali i potrebe Srbije.

"Bez kompromisa s EU, vrlo je teško zamisliti kako ćemo ubuduće oblikovati naše odnose s EU, jer mi želimo da budemo član, a kao budući član mi moramo da se potrudimo, isto kao i oni, da nađemo zajednički jezik, zajednički imenitelj, i zato sam i ubeđena da će do toga doći", rekla je danas Lihtova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: