Utorak, 07.09.2010.

13:11

"Ignorisanje vodi ka izolaciji"

Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort rekao da bi se Srbija - ukoliko bi ignorisala EU i "radila šta želi“- našla na putu izolacije.

Izvor: Beta

"Ignorisanje vodi ka izolaciji" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Aster Blistok

pre 13 godina

Uvek postoji dezurni krivac i ama bas nikada nismo mi krivi. Zapitajte se ljudi, zasto svi koji su se otcepili (mislim na Jugoslaviju) sada poprilicno prosperiraju zbog toga. Mi smo tu gde jesmo i dalje vodimo izgubljene bitke. Meni licno to ne znaci mnogo jer sam uspeo otici u inostranstvo i vodim kakav-takav solidan coveka vredan zivot. Koliko vas u Srbiji to moze reci?

Nikola Kalabić

pre 13 godina

Oni što su lupali u šerpe pre deset godina, sad imaju najveću odgovornost da ove što su na vlasti i sklone odatle već jednom. Dokle nam Dinkić vedri i oblači, šta da očekujemo.

joso

pre 13 godina

E moji susjedi...
Vi samo vidite nekakve nepravde, bjelosvjetske zavjere i slično.
Ne brinite, takve stvari ne postoje. Samo stari računi dolaze na naplatu.

I uvjek su vam svi drugi za sve krivi - za Kosovo, ekonomiju, reforme, zastoj na putu ka EU, oluju...
Proanalizirajte malo svoja razmišljanja i izbore koje ste činili (i još uvjek činite), pa će stvari biti puno jasnije.

EU Citizen

pre 13 godina

Ovo što Tadić i Jeremić trenutno rade je isključivo kratkovido i plitkoumno političko kalkulisanje eventualnim bodovima koje mogu da pokupe od manje bistrog dela populacije akonto primitivne sklonosti prema autodestruktivnom inaćenju kojom su Srbi (i razna slična belosvetska kalakurdija, ni tim nismo baš jedinstveni i neponovoljivi) već poslovični. Da je Kosovo nekakva velika potencijalna korist za građane Srbije i njihove potomke, prvi bih rekao: važi, sada se inatimo, i preuzimamo sračunati rizik, ali znamo zašto to radimo, i jednog dana ćemo od toga desetostruko profitirati. Kosovo je, međutim, čak i da ova farsa oko rezolucije nije samo pusto glumatanje da se opseni domaća prostota bez ikakvog merljivog uticaja na stanje stvari, decenijama bilo kamen oko vrata Srbije, koja, po pravdi rečeno, još otkada ga je pre stotinak godina dobila na ratno-konferencijskoj lutriji, niti je imala jasnu ideju šta s njim da radi, niti, sve i da je imala, kapacitete da bilo koji ambiciozniji plan asimilacije i razvoja sprovede u delo, pa bi normalan narod bio zahvalan onima koji su mu tu čumu skinuli s vrata (pa sad i sami češu glavu šta da rade sa lokalnim mafijaškim vedetama tipa Tačija i Haradinaja), ali da smo normalan narod, bili bismo ionako Švajcarska na Balkanu, a mi smo zahvaljujući udbaškoj kliki plitkoumnih demagoga i secikesa koja ovu zemlju vodi već decenijama, uz delimični i daleko prekratki prekid između 5. oktobra i Đinđićevog ubistva, sve bliže statusu Burkine Faso usred Evrope.

Pobesnela Dorćolka

pre 13 godina

Bože, da li je moguće da Srbija više nema nikakvih prava? Pitam se da li je gospodin Stiven Vordsvort pročitao knjigu "milosrdnog" Tonija Blera! Ne treba nama nikakva "letnja škola demokratije", nema tu ni D od demokratije, lepo napišite šta Srbija MORA da uradi, ova okolo-naokolo diplomatija samo vređa zdrav razum kojeg ovde, verovali ili ne, ipak još ima!
Još nešto: Hoćete li da se menjamo, mi vama Kosovo, vi nama Foklandska ostrva?

eh britanski prijatelji

pre 13 godina

ma i ta britanija i eu da su prijatelji rekli bi sta tacno zele, ne bi svaki dan izmisljali nesto drugo
a i takvi mi prijatelji ne trebaju koji mi zemlju smanjuju, osiromasili unistili pola zemlje, pa sad salju neke "silne" dolare da se prave ulice

odsecem ti nogu pa ti napravim drvenu.
to je prijatelj

Dzoni

pre 13 godina

Srbe je lako izbaciti iz koloseka. Najtuznije je sto mnogi misle da ako ne udjemo u Eu bar ostaje Kosovo. Pitanje je samo: da li cemo uci u EU bez Kosova ili ostati izvan EU bez Kosova?

jova

pre 13 godina

Pa mi mnogo manje izvozimo u toj EU nego sto iz nje uvozimo tako da bi imali jos vise deviza a mi imamo toliki izvoz da bi sama Kina kolko ima suficiti dnevno mogla da kupi sve te kolicine proizovda koje mi izvozimo u veoma bitnu EU.

sta reci...

pre 13 godina

Za ovo treba prethodno popiti Klometol ili bar Ranisan... Demokratija je ono sto kvinta kaze, sve ostalo vodi u izolaciju... Pored ovakvih "prijatelja" ne trebaju nam neprijatelji. Pogledajte zadnji Djindjicev intervju, koliko je covek bio dalekovid...

johann

pre 13 godina

Ja bih u Evropu, al ako je Kosovo uslov. Onda ne hvala, iz prostog razloga danas Kosovo sutra nešto drugo.
Dosta je ucenjivanja i uslovljavanja...

Vens Oven

pre 13 godina

Na zalost politika vlade V.Britanije je sa drugim zemljama EU i doprinela da se Srbija nadje u ovakvoj situaciji. Da nije bilo neprincipijelne trgovine tipa vi nama Kosovo mi vama kandidaturu, Srbija bi zaista sprovela nuzne reforme i imala efikasniju i privredu i drzavu.Ovako se dolazi do zakljucka da je EU neka sargarepa na dugom stapu te da clanstvo Srbije u toj organizaciji vise odgovara Uniji od same zemlje podnosioca kandidature, pa sve do simplifikacije tipa sta ce nam Unija i sta mi dobijamo od toga. Pa dobijate ogromne pare, dolare i evre, trgovinske preferencijale za to malo izvoza, koji bi bez toga bio daleko manji i jednu slamku da mozemo da disemo u totalno devastiranoj zemlji. E sad kad se konacno doslo do kraja puta, kad nema vise price i Kosovo i Evropa, vec ili jedno ili drugo, sad taj isti ambasador koji je, koliko juce govorio o napretku Srbije ka EU i o njenim potencijalima, govori o izolaciji Srbije. Pa kako se ta zemlja koja je napredovala toliko, koja ima administrativni kapacitet, koja ima tolike silne potencijale za clanstvo, nasla u situaciji da je kandidat za izolaciju a ne za nesto drugo? Nego rec je o jednoj neprincipijelnoj politici, na koju su i jedni i drugi pristajali iz svojih licnih razloga, a toj politici sad je dosao kraj, pa je i to naglo suocavanje sa istinom i bliskom ne bas svetlom buducnoscu postalo suvise tesko i bremenito.

izlorirani gradjanin Srbije

pre 13 godina

Pa zar vec nismo u izolaciji sto takvi prijatelji poput Velike Britanije, Nemacke, Francuske nisu ratifikovale SSP sa Srbijom mogle su to da urade i pre misljenja medjunarodnog suda u Hagu i ove famozne rezolucije pred generalnom skupstinom UN.

Veljko

pre 13 godina

Hvala vam na pretnji, gospodine ambasadore... I hvala vam sto se jos jednom razotkrili laz da su pitanje Kosova i prikljucivanje EU 2 odvojena pitanja kao sto nam je do skora servirano iz odavde i iz EU...

Stole

pre 13 godina

Meni je sve postalo jasno kada su 2006. otišli Crnogorci i ostavili vrata otvorena. Tada, kada im je Zapad nakon petogodišnjeg postpetoktobarskog zadržavanja konačno rekao "u redu...možete ići" jasno mi je bilo da je digao ruke od Srba i verovanja da Srbi mogu napraviti normalnu državu u kojoj će važiti vrednosti na kojima počiva EU. Ovo sve posle toga je samo agonija koja traje i nikako da se završi.

Dejan

pre 13 godina

Sve je to lepo sto govori britanski ambasador ali kada se ne radi o teritorijalnom integritetu zemlje.
Da se podsetimo Velika Britanija je poslala flotu na kraj sveta kako bi odbranila suverenitet i teritorijalni integritet. Ukoliko ste zaboravili u pitanju je rat sa Argentinom oko Foklandskih (radije cu reci Malvinskih) ostrva.
Ne znam kako bi Velika Britanije reagovala ukoliko bi joj neko oduzeo 15% teritorije a ne neko ostrvo na kraju sveta?
Ukoliko Srbija mora da se odrekne dela svoje teritorije da bi se bila kooperativna i nastavila put ka EU, bolje se zahvaliti onda i reci da tako nesto ne mozemo uciniti. Ukoliko smo kao narod izdrzali 500 godina ropstva pod Turcima izdrzacemo i okupaciju Kosova i Metohije.

Beogradjan

pre 13 godina

Da bismo osetili to prijateljstvo koje je uvek bilo mozda tu negde a mozda i ne, potrebno je da Engleska ispravi svoja cinjenja, odnosno necinjenja prema maticnom Srpskom stanovnistvu tokom 44-e i 45-e godine .
Za pocetak bi bila dovoljna samo istina , potom izvinjenjene sa napustanje Srbije i njenog antifasistickog cetnickog pokreta kao saveznika , kao i za kasnije surovo bombardovanje Beograda i Leskovca zarad visih interesa i uvodjenja komunizma u Srbiju.
Imate priliku da ispravite sve to, iskoristimo je zajednicki.
Srbija je Evropska drzava sa svim svojim manama i vrlinama a gradjani Srbije zasluzuju bolje sutra.
S Postovanjem

kadija te tuzi kadija ti sudi

pre 13 godina

Meni nije jasno, Srbija niti preti nekome ratom, niti proizvodi hemijsko oruzje, niti nuklearno, niti pravi bilo kakve probleme, a opet nam prete ucenama? Pa sta ima lose u tome sto ne zelimo da priznamo Kosovo i sto se demokratskim sredstvima borimo za Kosovo? Zar je to dovoljan razlog za izolaciju? Da necete opet da nas bombardujete?

Sima

pre 13 godina

Gospodine ambasadore imat cete velikog prijatelja u Srbiji ako je ostavite na miru i ostavite problem Kosova da Srbija resi.
Kako ovo zvuci ambasadore.

Era

pre 13 godina

"Srbija je angažovana u potpuno istom procesu kao njeni susedi, a za taj proces je potrebno vreme, pa zato nije mudro postavljati lažne rokove, jer to vodi ka razočaranju“, istakao je britanski ambasador.

U prevodu EU je "fatamorgana" ili "šarena laža" ili "Šargarepa na dugačkom štapu"
Ipak smatram da treba prihvatiti predlog koji su predložile svh 27 članica EU jer nemamo izbor. I siguran sam da će naša vlada da prihvati, jer i nema neki izbor.

Filip

pre 13 godina

Ako Srbija preda deo svoje teritorije i 200 000 svojih ljudi, imace velikog prijatelja. Ako nam je ovo prijatelj, sta tek ocekivati od neprijatelja? Kakav licemer!
Ljudi koji su dosli na to otvaranje bi trebalo da se stide.

архонт Трибала

pre 13 godina

А сада за све присутне, приказ правилне употребе појма ''компромис'' -
''Rekao sam, jesam za očuvanje Dejtona, ali dajte da nađemo neki KOMPROMIS kroz regionalnu saradnju, kroz bilateralnu saradnju albanskog dela Kosova sa Albanijom, srpskog dela Kosova sa Srbijom, Republike Srpske sa Srbijom, hrvatskog dela Bosne sa Hrvatskom, bez menjanja granica, bez postavljanja pitanja suvereniteta, ljudi... Ali, ako vi želite da stvorite albansku državu u 21. veku na teritoriji koja pripada državi Srbiji, onda ćete ponovo otvoriti proces koji ste mislili da ste zatvorili. I to nije moja želja, to je opis stanja.''
др. Зоран Ђинђић, 21.02.2003. године.
Данас би ове речи Вордсворт означио као реторику тврдокорног српског националисте који своју земљу води у изолацију.
п.с. Молим госте из суседних земаља, посебно из Хрватске, да се не позивају на Ђинђића. Један од разлога је и што сви знамо чије су пасоше имали Калинић, Улемек и слични гмазови.

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 13 godina

Ovaj narod voli izolaciju, patnju, ratove, inflaciju, benzin u flasama, sverc, VIZE, crni kurs i sve lepe druge pogodnosti koje dobija izolacijom.

deNiro

pre 13 godina

Kao i uvek: cinik, izvan svih okvira diplomatske retorike. Cak i kad se preti, kao ovaj put. Britanci i letnja skola demokratije? To su dva dijametralno suprotna pojma. Daleko Vam lepa kuca,kao i ostalim "prijateljima" iz EU.

Šetnja kvintnim krugom

pre 13 godina

Da probamo da prevedemo poruku ambasadaora Vordsvorta. Ukoliko bi Srbija ignorisala upozorenja zemalja "kvinte", našla bi se u izolaciji, odn. opstrukciji daljeg procesa EU integracija, koju bi vršile države "članice" tzv. petorke.

Milan

pre 13 godina

Problem je samo u njegovom viđenju šta on podrazumeva "Srbijom": Srbiju kako je smatram ili Srbiju bez Kosova i Metohije, Vojvodine i Raške oblasti! Ne treba samo beogradski pašaluk da se integriše u EU!

deNiro

pre 13 godina

Kao i uvek: cinik, izvan svih okvira diplomatske retorike. Cak i kad se preti, kao ovaj put. Britanci i letnja skola demokratije? To su dva dijametralno suprotna pojma. Daleko Vam lepa kuca,kao i ostalim "prijateljima" iz EU.

Filip

pre 13 godina

Ako Srbija preda deo svoje teritorije i 200 000 svojih ljudi, imace velikog prijatelja. Ako nam je ovo prijatelj, sta tek ocekivati od neprijatelja? Kakav licemer!
Ljudi koji su dosli na to otvaranje bi trebalo da se stide.

johann

pre 13 godina

Ja bih u Evropu, al ako je Kosovo uslov. Onda ne hvala, iz prostog razloga danas Kosovo sutra nešto drugo.
Dosta je ucenjivanja i uslovljavanja...

Šetnja kvintnim krugom

pre 13 godina

Da probamo da prevedemo poruku ambasadaora Vordsvorta. Ukoliko bi Srbija ignorisala upozorenja zemalja "kvinte", našla bi se u izolaciji, odn. opstrukciji daljeg procesa EU integracija, koju bi vršile države "članice" tzv. petorke.

Milan

pre 13 godina

Problem je samo u njegovom viđenju šta on podrazumeva "Srbijom": Srbiju kako je smatram ili Srbiju bez Kosova i Metohije, Vojvodine i Raške oblasti! Ne treba samo beogradski pašaluk da se integriše u EU!

kadija te tuzi kadija ti sudi

pre 13 godina

Meni nije jasno, Srbija niti preti nekome ratom, niti proizvodi hemijsko oruzje, niti nuklearno, niti pravi bilo kakve probleme, a opet nam prete ucenama? Pa sta ima lose u tome sto ne zelimo da priznamo Kosovo i sto se demokratskim sredstvima borimo za Kosovo? Zar je to dovoljan razlog za izolaciju? Da necete opet da nas bombardujete?

Dejan

pre 13 godina

Sve je to lepo sto govori britanski ambasador ali kada se ne radi o teritorijalnom integritetu zemlje.
Da se podsetimo Velika Britanija je poslala flotu na kraj sveta kako bi odbranila suverenitet i teritorijalni integritet. Ukoliko ste zaboravili u pitanju je rat sa Argentinom oko Foklandskih (radije cu reci Malvinskih) ostrva.
Ne znam kako bi Velika Britanije reagovala ukoliko bi joj neko oduzeo 15% teritorije a ne neko ostrvo na kraju sveta?
Ukoliko Srbija mora da se odrekne dela svoje teritorije da bi se bila kooperativna i nastavila put ka EU, bolje se zahvaliti onda i reci da tako nesto ne mozemo uciniti. Ukoliko smo kao narod izdrzali 500 godina ropstva pod Turcima izdrzacemo i okupaciju Kosova i Metohije.

архонт Трибала

pre 13 godina

А сада за све присутне, приказ правилне употребе појма ''компромис'' -
''Rekao sam, jesam za očuvanje Dejtona, ali dajte da nađemo neki KOMPROMIS kroz regionalnu saradnju, kroz bilateralnu saradnju albanskog dela Kosova sa Albanijom, srpskog dela Kosova sa Srbijom, Republike Srpske sa Srbijom, hrvatskog dela Bosne sa Hrvatskom, bez menjanja granica, bez postavljanja pitanja suvereniteta, ljudi... Ali, ako vi želite da stvorite albansku državu u 21. veku na teritoriji koja pripada državi Srbiji, onda ćete ponovo otvoriti proces koji ste mislili da ste zatvorili. I to nije moja želja, to je opis stanja.''
др. Зоран Ђинђић, 21.02.2003. године.
Данас би ове речи Вордсворт означио као реторику тврдокорног српског националисте који своју земљу води у изолацију.
п.с. Молим госте из суседних земаља, посебно из Хрватске, да се не позивају на Ђинђића. Један од разлога је и што сви знамо чије су пасоше имали Калинић, Улемек и слични гмазови.

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 13 godina

Ovaj narod voli izolaciju, patnju, ratove, inflaciju, benzin u flasama, sverc, VIZE, crni kurs i sve lepe druge pogodnosti koje dobija izolacijom.

izlorirani gradjanin Srbije

pre 13 godina

Pa zar vec nismo u izolaciji sto takvi prijatelji poput Velike Britanije, Nemacke, Francuske nisu ratifikovale SSP sa Srbijom mogle su to da urade i pre misljenja medjunarodnog suda u Hagu i ove famozne rezolucije pred generalnom skupstinom UN.

Veljko

pre 13 godina

Hvala vam na pretnji, gospodine ambasadore... I hvala vam sto se jos jednom razotkrili laz da su pitanje Kosova i prikljucivanje EU 2 odvojena pitanja kao sto nam je do skora servirano iz odavde i iz EU...

sta reci...

pre 13 godina

Za ovo treba prethodno popiti Klometol ili bar Ranisan... Demokratija je ono sto kvinta kaze, sve ostalo vodi u izolaciju... Pored ovakvih "prijatelja" ne trebaju nam neprijatelji. Pogledajte zadnji Djindjicev intervju, koliko je covek bio dalekovid...

Sima

pre 13 godina

Gospodine ambasadore imat cete velikog prijatelja u Srbiji ako je ostavite na miru i ostavite problem Kosova da Srbija resi.
Kako ovo zvuci ambasadore.

Beogradjan

pre 13 godina

Da bismo osetili to prijateljstvo koje je uvek bilo mozda tu negde a mozda i ne, potrebno je da Engleska ispravi svoja cinjenja, odnosno necinjenja prema maticnom Srpskom stanovnistvu tokom 44-e i 45-e godine .
Za pocetak bi bila dovoljna samo istina , potom izvinjenjene sa napustanje Srbije i njenog antifasistickog cetnickog pokreta kao saveznika , kao i za kasnije surovo bombardovanje Beograda i Leskovca zarad visih interesa i uvodjenja komunizma u Srbiju.
Imate priliku da ispravite sve to, iskoristimo je zajednicki.
Srbija je Evropska drzava sa svim svojim manama i vrlinama a gradjani Srbije zasluzuju bolje sutra.
S Postovanjem

Vens Oven

pre 13 godina

Na zalost politika vlade V.Britanije je sa drugim zemljama EU i doprinela da se Srbija nadje u ovakvoj situaciji. Da nije bilo neprincipijelne trgovine tipa vi nama Kosovo mi vama kandidaturu, Srbija bi zaista sprovela nuzne reforme i imala efikasniju i privredu i drzavu.Ovako se dolazi do zakljucka da je EU neka sargarepa na dugom stapu te da clanstvo Srbije u toj organizaciji vise odgovara Uniji od same zemlje podnosioca kandidature, pa sve do simplifikacije tipa sta ce nam Unija i sta mi dobijamo od toga. Pa dobijate ogromne pare, dolare i evre, trgovinske preferencijale za to malo izvoza, koji bi bez toga bio daleko manji i jednu slamku da mozemo da disemo u totalno devastiranoj zemlji. E sad kad se konacno doslo do kraja puta, kad nema vise price i Kosovo i Evropa, vec ili jedno ili drugo, sad taj isti ambasador koji je, koliko juce govorio o napretku Srbije ka EU i o njenim potencijalima, govori o izolaciji Srbije. Pa kako se ta zemlja koja je napredovala toliko, koja ima administrativni kapacitet, koja ima tolike silne potencijale za clanstvo, nasla u situaciji da je kandidat za izolaciju a ne za nesto drugo? Nego rec je o jednoj neprincipijelnoj politici, na koju su i jedni i drugi pristajali iz svojih licnih razloga, a toj politici sad je dosao kraj, pa je i to naglo suocavanje sa istinom i bliskom ne bas svetlom buducnoscu postalo suvise tesko i bremenito.

eh britanski prijatelji

pre 13 godina

ma i ta britanija i eu da su prijatelji rekli bi sta tacno zele, ne bi svaki dan izmisljali nesto drugo
a i takvi mi prijatelji ne trebaju koji mi zemlju smanjuju, osiromasili unistili pola zemlje, pa sad salju neke "silne" dolare da se prave ulice

odsecem ti nogu pa ti napravim drvenu.
to je prijatelj

Pobesnela Dorćolka

pre 13 godina

Bože, da li je moguće da Srbija više nema nikakvih prava? Pitam se da li je gospodin Stiven Vordsvort pročitao knjigu "milosrdnog" Tonija Blera! Ne treba nama nikakva "letnja škola demokratije", nema tu ni D od demokratije, lepo napišite šta Srbija MORA da uradi, ova okolo-naokolo diplomatija samo vređa zdrav razum kojeg ovde, verovali ili ne, ipak još ima!
Još nešto: Hoćete li da se menjamo, mi vama Kosovo, vi nama Foklandska ostrva?

Stole

pre 13 godina

Meni je sve postalo jasno kada su 2006. otišli Crnogorci i ostavili vrata otvorena. Tada, kada im je Zapad nakon petogodišnjeg postpetoktobarskog zadržavanja konačno rekao "u redu...možete ići" jasno mi je bilo da je digao ruke od Srba i verovanja da Srbi mogu napraviti normalnu državu u kojoj će važiti vrednosti na kojima počiva EU. Ovo sve posle toga je samo agonija koja traje i nikako da se završi.

joso

pre 13 godina

E moji susjedi...
Vi samo vidite nekakve nepravde, bjelosvjetske zavjere i slično.
Ne brinite, takve stvari ne postoje. Samo stari računi dolaze na naplatu.

I uvjek su vam svi drugi za sve krivi - za Kosovo, ekonomiju, reforme, zastoj na putu ka EU, oluju...
Proanalizirajte malo svoja razmišljanja i izbore koje ste činili (i još uvjek činite), pa će stvari biti puno jasnije.

jova

pre 13 godina

Pa mi mnogo manje izvozimo u toj EU nego sto iz nje uvozimo tako da bi imali jos vise deviza a mi imamo toliki izvoz da bi sama Kina kolko ima suficiti dnevno mogla da kupi sve te kolicine proizovda koje mi izvozimo u veoma bitnu EU.

Era

pre 13 godina

"Srbija je angažovana u potpuno istom procesu kao njeni susedi, a za taj proces je potrebno vreme, pa zato nije mudro postavljati lažne rokove, jer to vodi ka razočaranju“, istakao je britanski ambasador.

U prevodu EU je "fatamorgana" ili "šarena laža" ili "Šargarepa na dugačkom štapu"
Ipak smatram da treba prihvatiti predlog koji su predložile svh 27 članica EU jer nemamo izbor. I siguran sam da će naša vlada da prihvati, jer i nema neki izbor.

EU Citizen

pre 13 godina

Ovo što Tadić i Jeremić trenutno rade je isključivo kratkovido i plitkoumno političko kalkulisanje eventualnim bodovima koje mogu da pokupe od manje bistrog dela populacije akonto primitivne sklonosti prema autodestruktivnom inaćenju kojom su Srbi (i razna slična belosvetska kalakurdija, ni tim nismo baš jedinstveni i neponovoljivi) već poslovični. Da je Kosovo nekakva velika potencijalna korist za građane Srbije i njihove potomke, prvi bih rekao: važi, sada se inatimo, i preuzimamo sračunati rizik, ali znamo zašto to radimo, i jednog dana ćemo od toga desetostruko profitirati. Kosovo je, međutim, čak i da ova farsa oko rezolucije nije samo pusto glumatanje da se opseni domaća prostota bez ikakvog merljivog uticaja na stanje stvari, decenijama bilo kamen oko vrata Srbije, koja, po pravdi rečeno, još otkada ga je pre stotinak godina dobila na ratno-konferencijskoj lutriji, niti je imala jasnu ideju šta s njim da radi, niti, sve i da je imala, kapacitete da bilo koji ambiciozniji plan asimilacije i razvoja sprovede u delo, pa bi normalan narod bio zahvalan onima koji su mu tu čumu skinuli s vrata (pa sad i sami češu glavu šta da rade sa lokalnim mafijaškim vedetama tipa Tačija i Haradinaja), ali da smo normalan narod, bili bismo ionako Švajcarska na Balkanu, a mi smo zahvaljujući udbaškoj kliki plitkoumnih demagoga i secikesa koja ovu zemlju vodi već decenijama, uz delimični i daleko prekratki prekid između 5. oktobra i Đinđićevog ubistva, sve bliže statusu Burkine Faso usred Evrope.

Dzoni

pre 13 godina

Srbe je lako izbaciti iz koloseka. Najtuznije je sto mnogi misle da ako ne udjemo u Eu bar ostaje Kosovo. Pitanje je samo: da li cemo uci u EU bez Kosova ili ostati izvan EU bez Kosova?

Nikola Kalabić

pre 13 godina

Oni što su lupali u šerpe pre deset godina, sad imaju najveću odgovornost da ove što su na vlasti i sklone odatle već jednom. Dokle nam Dinkić vedri i oblači, šta da očekujemo.

Aster Blistok

pre 13 godina

Uvek postoji dezurni krivac i ama bas nikada nismo mi krivi. Zapitajte se ljudi, zasto svi koji su se otcepili (mislim na Jugoslaviju) sada poprilicno prosperiraju zbog toga. Mi smo tu gde jesmo i dalje vodimo izgubljene bitke. Meni licno to ne znaci mnogo jer sam uspeo otici u inostranstvo i vodim kakav-takav solidan coveka vredan zivot. Koliko vas u Srbiji to moze reci?

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 13 godina

Ovaj narod voli izolaciju, patnju, ratove, inflaciju, benzin u flasama, sverc, VIZE, crni kurs i sve lepe druge pogodnosti koje dobija izolacijom.

Stole

pre 13 godina

Meni je sve postalo jasno kada su 2006. otišli Crnogorci i ostavili vrata otvorena. Tada, kada im je Zapad nakon petogodišnjeg postpetoktobarskog zadržavanja konačno rekao "u redu...možete ići" jasno mi je bilo da je digao ruke od Srba i verovanja da Srbi mogu napraviti normalnu državu u kojoj će važiti vrednosti na kojima počiva EU. Ovo sve posle toga je samo agonija koja traje i nikako da se završi.

joso

pre 13 godina

E moji susjedi...
Vi samo vidite nekakve nepravde, bjelosvjetske zavjere i slično.
Ne brinite, takve stvari ne postoje. Samo stari računi dolaze na naplatu.

I uvjek su vam svi drugi za sve krivi - za Kosovo, ekonomiju, reforme, zastoj na putu ka EU, oluju...
Proanalizirajte malo svoja razmišljanja i izbore koje ste činili (i još uvjek činite), pa će stvari biti puno jasnije.

johann

pre 13 godina

Ja bih u Evropu, al ako je Kosovo uslov. Onda ne hvala, iz prostog razloga danas Kosovo sutra nešto drugo.
Dosta je ucenjivanja i uslovljavanja...

deNiro

pre 13 godina

Kao i uvek: cinik, izvan svih okvira diplomatske retorike. Cak i kad se preti, kao ovaj put. Britanci i letnja skola demokratije? To su dva dijametralno suprotna pojma. Daleko Vam lepa kuca,kao i ostalim "prijateljima" iz EU.

Filip

pre 13 godina

Ako Srbija preda deo svoje teritorije i 200 000 svojih ljudi, imace velikog prijatelja. Ako nam je ovo prijatelj, sta tek ocekivati od neprijatelja? Kakav licemer!
Ljudi koji su dosli na to otvaranje bi trebalo da se stide.

EU Citizen

pre 13 godina

Ovo što Tadić i Jeremić trenutno rade je isključivo kratkovido i plitkoumno političko kalkulisanje eventualnim bodovima koje mogu da pokupe od manje bistrog dela populacije akonto primitivne sklonosti prema autodestruktivnom inaćenju kojom su Srbi (i razna slična belosvetska kalakurdija, ni tim nismo baš jedinstveni i neponovoljivi) već poslovični. Da je Kosovo nekakva velika potencijalna korist za građane Srbije i njihove potomke, prvi bih rekao: važi, sada se inatimo, i preuzimamo sračunati rizik, ali znamo zašto to radimo, i jednog dana ćemo od toga desetostruko profitirati. Kosovo je, međutim, čak i da ova farsa oko rezolucije nije samo pusto glumatanje da se opseni domaća prostota bez ikakvog merljivog uticaja na stanje stvari, decenijama bilo kamen oko vrata Srbije, koja, po pravdi rečeno, još otkada ga je pre stotinak godina dobila na ratno-konferencijskoj lutriji, niti je imala jasnu ideju šta s njim da radi, niti, sve i da je imala, kapacitete da bilo koji ambiciozniji plan asimilacije i razvoja sprovede u delo, pa bi normalan narod bio zahvalan onima koji su mu tu čumu skinuli s vrata (pa sad i sami češu glavu šta da rade sa lokalnim mafijaškim vedetama tipa Tačija i Haradinaja), ali da smo normalan narod, bili bismo ionako Švajcarska na Balkanu, a mi smo zahvaljujući udbaškoj kliki plitkoumnih demagoga i secikesa koja ovu zemlju vodi već decenijama, uz delimični i daleko prekratki prekid između 5. oktobra i Đinđićevog ubistva, sve bliže statusu Burkine Faso usred Evrope.

Era

pre 13 godina

"Srbija je angažovana u potpuno istom procesu kao njeni susedi, a za taj proces je potrebno vreme, pa zato nije mudro postavljati lažne rokove, jer to vodi ka razočaranju“, istakao je britanski ambasador.

U prevodu EU je "fatamorgana" ili "šarena laža" ili "Šargarepa na dugačkom štapu"
Ipak smatram da treba prihvatiti predlog koji su predložile svh 27 članica EU jer nemamo izbor. I siguran sam da će naša vlada da prihvati, jer i nema neki izbor.

Beogradjan

pre 13 godina

Da bismo osetili to prijateljstvo koje je uvek bilo mozda tu negde a mozda i ne, potrebno je da Engleska ispravi svoja cinjenja, odnosno necinjenja prema maticnom Srpskom stanovnistvu tokom 44-e i 45-e godine .
Za pocetak bi bila dovoljna samo istina , potom izvinjenjene sa napustanje Srbije i njenog antifasistickog cetnickog pokreta kao saveznika , kao i za kasnije surovo bombardovanje Beograda i Leskovca zarad visih interesa i uvodjenja komunizma u Srbiju.
Imate priliku da ispravite sve to, iskoristimo je zajednicki.
Srbija je Evropska drzava sa svim svojim manama i vrlinama a gradjani Srbije zasluzuju bolje sutra.
S Postovanjem

Dzoni

pre 13 godina

Srbe je lako izbaciti iz koloseka. Najtuznije je sto mnogi misle da ako ne udjemo u Eu bar ostaje Kosovo. Pitanje je samo: da li cemo uci u EU bez Kosova ili ostati izvan EU bez Kosova?

Milan

pre 13 godina

Problem je samo u njegovom viđenju šta on podrazumeva "Srbijom": Srbiju kako je smatram ili Srbiju bez Kosova i Metohije, Vojvodine i Raške oblasti! Ne treba samo beogradski pašaluk da se integriše u EU!

kadija te tuzi kadija ti sudi

pre 13 godina

Meni nije jasno, Srbija niti preti nekome ratom, niti proizvodi hemijsko oruzje, niti nuklearno, niti pravi bilo kakve probleme, a opet nam prete ucenama? Pa sta ima lose u tome sto ne zelimo da priznamo Kosovo i sto se demokratskim sredstvima borimo za Kosovo? Zar je to dovoljan razlog za izolaciju? Da necete opet da nas bombardujete?

Sima

pre 13 godina

Gospodine ambasadore imat cete velikog prijatelja u Srbiji ako je ostavite na miru i ostavite problem Kosova da Srbija resi.
Kako ovo zvuci ambasadore.

Veljko

pre 13 godina

Hvala vam na pretnji, gospodine ambasadore... I hvala vam sto se jos jednom razotkrili laz da su pitanje Kosova i prikljucivanje EU 2 odvojena pitanja kao sto nam je do skora servirano iz odavde i iz EU...

Dejan

pre 13 godina

Sve je to lepo sto govori britanski ambasador ali kada se ne radi o teritorijalnom integritetu zemlje.
Da se podsetimo Velika Britanija je poslala flotu na kraj sveta kako bi odbranila suverenitet i teritorijalni integritet. Ukoliko ste zaboravili u pitanju je rat sa Argentinom oko Foklandskih (radije cu reci Malvinskih) ostrva.
Ne znam kako bi Velika Britanije reagovala ukoliko bi joj neko oduzeo 15% teritorije a ne neko ostrvo na kraju sveta?
Ukoliko Srbija mora da se odrekne dela svoje teritorije da bi se bila kooperativna i nastavila put ka EU, bolje se zahvaliti onda i reci da tako nesto ne mozemo uciniti. Ukoliko smo kao narod izdrzali 500 godina ropstva pod Turcima izdrzacemo i okupaciju Kosova i Metohije.

архонт Трибала

pre 13 godina

А сада за све присутне, приказ правилне употребе појма ''компромис'' -
''Rekao sam, jesam za očuvanje Dejtona, ali dajte da nađemo neki KOMPROMIS kroz regionalnu saradnju, kroz bilateralnu saradnju albanskog dela Kosova sa Albanijom, srpskog dela Kosova sa Srbijom, Republike Srpske sa Srbijom, hrvatskog dela Bosne sa Hrvatskom, bez menjanja granica, bez postavljanja pitanja suvereniteta, ljudi... Ali, ako vi želite da stvorite albansku državu u 21. veku na teritoriji koja pripada državi Srbiji, onda ćete ponovo otvoriti proces koji ste mislili da ste zatvorili. I to nije moja želja, to je opis stanja.''
др. Зоран Ђинђић, 21.02.2003. године.
Данас би ове речи Вордсворт означио као реторику тврдокорног српског националисте који своју земљу води у изолацију.
п.с. Молим госте из суседних земаља, посебно из Хрватске, да се не позивају на Ђинђића. Један од разлога је и што сви знамо чије су пасоше имали Калинић, Улемек и слични гмазови.

eh britanski prijatelji

pre 13 godina

ma i ta britanija i eu da su prijatelji rekli bi sta tacno zele, ne bi svaki dan izmisljali nesto drugo
a i takvi mi prijatelji ne trebaju koji mi zemlju smanjuju, osiromasili unistili pola zemlje, pa sad salju neke "silne" dolare da se prave ulice

odsecem ti nogu pa ti napravim drvenu.
to je prijatelj

Vens Oven

pre 13 godina

Na zalost politika vlade V.Britanije je sa drugim zemljama EU i doprinela da se Srbija nadje u ovakvoj situaciji. Da nije bilo neprincipijelne trgovine tipa vi nama Kosovo mi vama kandidaturu, Srbija bi zaista sprovela nuzne reforme i imala efikasniju i privredu i drzavu.Ovako se dolazi do zakljucka da je EU neka sargarepa na dugom stapu te da clanstvo Srbije u toj organizaciji vise odgovara Uniji od same zemlje podnosioca kandidature, pa sve do simplifikacije tipa sta ce nam Unija i sta mi dobijamo od toga. Pa dobijate ogromne pare, dolare i evre, trgovinske preferencijale za to malo izvoza, koji bi bez toga bio daleko manji i jednu slamku da mozemo da disemo u totalno devastiranoj zemlji. E sad kad se konacno doslo do kraja puta, kad nema vise price i Kosovo i Evropa, vec ili jedno ili drugo, sad taj isti ambasador koji je, koliko juce govorio o napretku Srbije ka EU i o njenim potencijalima, govori o izolaciji Srbije. Pa kako se ta zemlja koja je napredovala toliko, koja ima administrativni kapacitet, koja ima tolike silne potencijale za clanstvo, nasla u situaciji da je kandidat za izolaciju a ne za nesto drugo? Nego rec je o jednoj neprincipijelnoj politici, na koju su i jedni i drugi pristajali iz svojih licnih razloga, a toj politici sad je dosao kraj, pa je i to naglo suocavanje sa istinom i bliskom ne bas svetlom buducnoscu postalo suvise tesko i bremenito.

Pobesnela Dorćolka

pre 13 godina

Bože, da li je moguće da Srbija više nema nikakvih prava? Pitam se da li je gospodin Stiven Vordsvort pročitao knjigu "milosrdnog" Tonija Blera! Ne treba nama nikakva "letnja škola demokratije", nema tu ni D od demokratije, lepo napišite šta Srbija MORA da uradi, ova okolo-naokolo diplomatija samo vređa zdrav razum kojeg ovde, verovali ili ne, ipak još ima!
Još nešto: Hoćete li da se menjamo, mi vama Kosovo, vi nama Foklandska ostrva?

jova

pre 13 godina

Pa mi mnogo manje izvozimo u toj EU nego sto iz nje uvozimo tako da bi imali jos vise deviza a mi imamo toliki izvoz da bi sama Kina kolko ima suficiti dnevno mogla da kupi sve te kolicine proizovda koje mi izvozimo u veoma bitnu EU.

Šetnja kvintnim krugom

pre 13 godina

Da probamo da prevedemo poruku ambasadaora Vordsvorta. Ukoliko bi Srbija ignorisala upozorenja zemalja "kvinte", našla bi se u izolaciji, odn. opstrukciji daljeg procesa EU integracija, koju bi vršile države "članice" tzv. petorke.

sta reci...

pre 13 godina

Za ovo treba prethodno popiti Klometol ili bar Ranisan... Demokratija je ono sto kvinta kaze, sve ostalo vodi u izolaciju... Pored ovakvih "prijatelja" ne trebaju nam neprijatelji. Pogledajte zadnji Djindjicev intervju, koliko je covek bio dalekovid...

izlorirani gradjanin Srbije

pre 13 godina

Pa zar vec nismo u izolaciji sto takvi prijatelji poput Velike Britanije, Nemacke, Francuske nisu ratifikovale SSP sa Srbijom mogle su to da urade i pre misljenja medjunarodnog suda u Hagu i ove famozne rezolucije pred generalnom skupstinom UN.

Aster Blistok

pre 13 godina

Uvek postoji dezurni krivac i ama bas nikada nismo mi krivi. Zapitajte se ljudi, zasto svi koji su se otcepili (mislim na Jugoslaviju) sada poprilicno prosperiraju zbog toga. Mi smo tu gde jesmo i dalje vodimo izgubljene bitke. Meni licno to ne znaci mnogo jer sam uspeo otici u inostranstvo i vodim kakav-takav solidan coveka vredan zivot. Koliko vas u Srbiji to moze reci?

Nikola Kalabić

pre 13 godina

Oni što su lupali u šerpe pre deset godina, sad imaju najveću odgovornost da ove što su na vlasti i sklone odatle već jednom. Dokle nam Dinkić vedri i oblači, šta da očekujemo.