Utorak, 07.09.2010.

00:01

Šta će Eštonova ponuditi Tadiću

U predlogu Brisela za izmenu rezolucije Srbije nema pominjanja "jednostrane secesije", piše "Politika". Listovi "Blic" i "Danas" navode da je kompromis blizu.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Otvorena pitanja" su zamenjena rečima "životna pitanja". U ovom trenutku izgleda da će ova ponuda biti stavljena pred Borisa Tadića kao "uzmi ili ostavi".

EU je postigla načelan dogovor o odrednicama u pogledu rezolucije koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN, kao i o tačkama razgovora sa Beogradom na usaglašavanju teksta, navode diplomatski izvori.

Posle današnjeg sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu trebalo bi da bude poznat odgovor na pitanje da li ćemo imati dogovor sa Evropskom unijom o tekstu rezolucije koju je Beograd podneo GS UN povodom mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti kosovske nezavisnosti, piše "Politika".

Eštonova se verovatno neće mnogo udaljiti od stava koji je iznela 22. jula, a ono što se očekuje da će ponuditi predsedniku Srbije, jeste početak uspostavljanja odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog.

Iz neslužbenih izvora u Briselu "Politika" saznaje da su u toku intenzivne konsultacije kabineta predsednika Tadića sa kabinetom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, na pronalaženju kompromisnog teksta rezolucije, kao i da je EU uprkos razlikama usaglasila svoj stav. Zvaničnu potvrdu zajedničkog stava unutar EU trebalo bi danas uoči sastanka Eštonove i Tadića da usvoji Političko-bezbednosni komitet EU.

U Savetu EU nisu mogli da kažu koliko su blizu dogovora sa Beogradom, ali veruju da je to najbolje rešenje – "novi početak". Države koje su priznale Kosovo ne žele da se u rezoluciji pominju pregovori o statusu, dok države koje nisu priznale nezavisnost Prištine ne žele da rezolucija prejudicira nezavisnost Kosova.

Eventualna zajednička pozicija Brisela i Beograda trebalo bi da ojača jedinstvo u stavu EU prema Kosovu i donese dovoljan broj glasova za usvajanje rezolucije u UN. Ketrin Ešton će se posle sastanka sa Borisom Tadićem verovatno oglasiti pisanim saopštenjem, ali je teško predvideti koliko daleko će ona ići u svojoj izjavi.

"Blic": Amandmani su prihvatljivi i za Beograd

Srpska rezolucija o Kosovu podneta Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija neće biti povučena, ali bi mogla znatno da bude izmenjena amandmanima o kojima se saglasilo svih 27 članica EU, piše "Blic", pozivajući se na diplomatske krugove u Briselu.

Amandmani su prihvatljivi i za Beograd, saznaje "Blic" u vrhu srpskih vlasti. Tako da će predsednik Srbije Boris Tadić i šefica diplomatije EU Ketrin Ešton večeras, posle zajedničke večere, objaviti da je postignut dogovor. U predlogu za promenu srpske rezolucije o kome je postignuta saglasnost 27 članica EU, ključne su tri stvari: izbacuje se konstatacija da je jednostrana secesija neprihvatljiv način rešavanja problema, umesto na "razgovor o svim otvorenim pitanjima" Priština i Beograd biće pozvani na "dijalog", nema reči o tome da su u pitanju dve države i izbačena je rečenica "okretanja budućnosti i jačanja evropske perspektive i Srbije i Kosova", na kojoj su insistirale pojedine članice EU, pregovori će biti pod pokroviteljstvom EU, a ne UN.

Usaglašavanje stavova između zemalja koje su priznale Kosovo i pet država EU koje to i dalje odbijaju trajalo je sve do nedelje. Najteže je dobijen pristanak Kipra koji spada među najtvrđe zagovornike da je jednostrana secesija neprihvatljivo rešenje za sporove između država. Za postizanje dogovora je bilo veoma značajno posredovanje i dobre diplomatske usluge Španije. Ali kako tvrdi izvor "Blica" iz Brisela, svih 27 zemalja stalo je iza usaglašenih formulacija, koje će amandmanima biti unete u postojeći tekst srpske rezolucije.

"Danas" takođe navodi, iz više izvora bliskih državnom vrhu u Beogradu, da su se najviši srpski zvaničnici saglasili sa zajedničkim stavom EU, iza kojeg je stalo i pet zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i izrazili su spremnost na značajne promene predloga rezolucije.

Poslednji momenat za dogovor

Dragan Blagojević, dugogodišnji dopisnik agencije Beta iz Brisela, kaže da je današnji sastanak Tadića i Eštonove poslednja prilika da se utvrdi zajedničko polazište pred raspravu u GS UN.

"Ovaj današnji sastanak je možda poslednja mogućnost da se u direktnom susretu najviših predstavnika Srbije i čelnika Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku utvrdi šta bi to bilo zajedničko polazište za raspravu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kada je reč i o Srbiji i o EU, dakle Srbiji kao zemlji koja želi da postane članica EU i svih članica EU", rekao je Blagojević.

"Dakle da se vidi šta je tu moguće naći kao zajednički imenitelj i pojaviti se u Generalnoj skupštini, što bi onda članice Unije, koje naravno nastupaju pojedinačno, a ne kao EU, tamo podržale kad se bude glasalo o tome da li ceo kosovski slučaj treba ponovo preispitati i eventualno dovesti i pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

22 h

Podeli: