Tužilaštvo istražuje Klečku

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije u saradnji sa Euleksom počelo je istragu o masovnoj grobnici u selu Klečka na Kosovu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 31.08.2010.

14:30

Default images

U saopštenju tužilaštva se navodi da se o informacijama o masovnoj grobnici došlo u okviru istrage protiv Fatmira Ljimaja, bivšeg komandanta OVK.

Prema saznanjima iz istrage, u Klečkoj se, nalazio krematorijum u kojem su pripadnici OVK spaljivali Srbe i Albance, nelojalne OVK.

Tužilaštvo od aprila 2009. godine vodi istragu protiv Ljimaja i još 28 pripadnika OVK zbog sumnje da su u Klečkoj počinili više ratnih zločina nad srpskim stanovništvom.

Gostujući u vestima TV B92, zamenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić je izjavio da se na Kosovu istražuju još tri lokacije: rudnik Belaćevac, Livačko jezero i Košare, za koje se sumnja da su u njima Srbi stradali tokom sukoba na Kosovu.

“Veoma je važno da smo na tragu jedne grobnice i krematorijuma, gde su spaljivani posmrtni ostaci neposlušnih Albanaca i Srba, i ono na čemu ćemo istrajati, evo i upravo smo zato rešili da saopštimo ovu vest, da se sudbiuna svake žrtve sazna. bez obzira koje je nacionalnosti”, rekao je Vekarić.

“Pored Belaćevca, postoji treća lokacija o kojoj je bilo reči nedavno”, naveo je on.

“(Tužilac Vladimir) Vukčević je stalno u komunikaciji sa glavnim istražiteljima Euleksa i stalno insistira da se te grobnice, odnosno lokaliteti za koje od prilike znamo da postoje posmrtni ostaci, da se krene u istraživanje šta se tamo nalazi”, kaže Vekarić.

“Kao što vidite, Srbija je itekako imala dobru volju da pronađe u Raškoj, istraga je tek počela, sve ono što se tamo nalazi i očekujemo od naših kolega Albanaca da će to isto uraditi tamo. Komisije za nestale vrlo dobro sarađuju, svakog dana postoji napredak i očekujemo da ćemo u Belaćevcu naći 26 tela. Znate onu priču o rudarima koja je opterećivala našu javnost u ono nesrećno vreme”, podsetio je on.

Saradnja u pretrazi tri lokaliteta

Usled dobre saradnje tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i šefa Kancelarije Euleksovog tužilaštva za ratne zločine, terorizam i organizovani kriminal Izabel Arnal, Euleks i komisije za nestale su uspele da obezbede neophodna finansijska sredstva u iznosu od 400.000 evra za pretragu još tri lokaliteta potencijalnih masovnih grobnica, i to posle započinjanja istrage lokacije u Rudnici u Raškoj.

Na lokaciji "Žilivode" kod Obilića jutros je počelo obeležavanje terena radi analiza tla kako bi se utvrdilo postojanje masovne grobnice u koju su, kako se sumnja, bačena tela 25 ubijenih Srba, među njima i devet rudara površinskog kopa "Belaćevac" koje su 1998. godine na radnom mestu oteli albanski teroristi.

"Na osnovu sudskog naloga, stručnjaci Odeljenja Euleksa za sudsku medicinu sproveli su određene radnje u vezi sa tim slučajem", izjavila portparol Euleksa Irina Gudeljević.

"Time je započela procena moguće lokacije", kazala je ona i objasnila da bi mogle proći nedelje, pa čak i meseci, pre nego što pouzdano "može biti potvrđeno da li na toj lokaciji postoji ili ne masovna grobnica".

Na teren kod sela Žiline vode jutros u 11 sati izašli su stručnjaci Euleksovog Odeljenja za sudsku medicinu koje deluje pri Ministarstvu pravde Kosova, pripadnici bezbedonosnih snaga Kosova i Kosovske policije, a u pretraživanje su uključeni i predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestala lica.

Početku radova na otkopavanju lokacije "Žilivode" (poznate pod ranijim nazivom "Belaćevac") prisustvovali su savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević i predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović.

Prva otkopavanja masovne grobnice Belaćevac počela su 2008. godine, ali pre nego što se stiglo do dubine na kojoj bi mogla biti tela žrtava, radovi su obustavljeni, jer su kiše izazvale veliki odron.

Od tada su iskopavanja na ovoj jami stalno odlagana, a u julu 2009. zvaničnici Euleksa su saopštili da se odlažu na godinu dana zbog nedostatka novca.

Obrazloženje zvaničnika Euleksa da vlade oko 30 zemalja kojima su se obratili, nisu bile spremne da finansiraju projekat bezbednog iskopavanja izazvalo je ogorčenje porodica i cele srpske javnosti.

Vlasti u Srbiji nudile su tada svu tehničku, stručnu i materijalnu pomoć, imajući u vidu da je reč o obimnom i složenom poslu koji zahteva skidanja manjeg brda, ali je ova ponuda odbijena.

Konačno, na sastanku Radne grupe za nestale, 27. avgusta u Beogradu, saopšteno da je novac obezbeđen i da će radovi na kopu Belaćevac početi 31. avgusta.

Pored toga, dogovoreno je da se obave pripreme za pretragu Livočkog jezera na području Gnjilana u koje su, kako se pretpostavlja, bačena tela nekoliko ubijenih Srba iz područja Košare na kojima se traga za najmanje šest ubijenih srpskih vojnika.

Vlasti Srbije, pored pretraga ovih lokacija, predale su zahtev i za istragu o potencijalnoj grobnici u blizini Suve reke zbog sumnje da je u nju izmešteno nekoliko desetina tela.

Na Kosovu i Metohiji se još traga za 1.860 nestalih osoba, među kojima je 538 Srba i drugih nealbanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: