110 godina časopisa "Gradina"

Časopis za knjizevnost, kulturu i umetnost “Gradina” iz Niša ove godine obeležava 110 godina postojanja.

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2010.

18:33

Default images

Posle novosadskog “Letopisa” Matice srpske ovo je najstariji časopis ovakve vrste u zemlji. Gradina izlazi dvomesečno u tiražu od 500 primeraka i ima je u svim bibliotekama.

Prvi broj časopisa “Gradina” objavljen je 7. januara 1900. godine. Časopis je pokrenula grupa niških profesora na čelu sa Milanom Banićem i Jeremijom Živanovićem koji su u to vreme sarađivali sa Aleksom Šantićem i Simom Matavuljem.

Pre 110 godina časopis je izlazio dva puta mesečno u tiražu od 1500 primeraka, sada izlazi dvomesečno a tiraž je tri puta manji. Članovi redakcija kažu da čitaju sve ono što stigne na adresu Gradine, ali se objavljuje samo ono sto zaista vredi.

Izdavaštvo u Nišu stagnira godinama unazad, pa se najčešće objavljuje ono što izdavaču donosi profit, a nema umetničku vrednost. Tekstovi koji se objavljuju u Gradini moraju da zadovolje sve kriterijume.

Za 110 godina postojanja izlazak časopisa je dva puta bio perekinut. Prvi put je obnovljen 1966, a drugi put 2002. godine. Od tada časopis finansira skupština grada Niša i Ministarstvo kulture.

U godini jubileja u jednom tomu će biti objavljen reprint izdanja iz 1900. godine. O značaju ovog časopisa, jednog od najstarijih u zemlji govoriće i španski pesnik Antonio Porpeta koji u Srbiju dolazi krajem septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: