Filmovi uspešni i bez bioskopa

Uspesi srpskog filma na regionalinim i svetskim festivalima dokazuju da ima potencijal, ali skreću pažnju i na uslove u kojima domaća kinematografija nastaje.

Izvor: B92

Subota, 21.08.2010.

16:18

Default images

Rasprava o zakonu koji će odrediti pravila igre u domaćoj filmskoj industriji biće završena do kraja avgusta, a poslanici će o ovom zakonu raspravljati na jesen.

U međuvremenu domaći filmovi premijerno se prikazuju u inostranstvu, pošto u zemlji ne postoji bioskopska mreža.

Podrška autorima, razvoj međunarodnih koprodukcija, modernizacija infrastrukture neophodne za nastanak filma i povratak publike u bioskope biće regulisani jednim zakonom koji bi trebalo da zadovolji sve u domaćoj filmskoj industriji.

U njegovu izradu su se aktivno uključila i poznata imena domaćeg filma Goran Marković, Miki Manojlović i Goran Paskaljević, a od njega se pre svega očekuje da doprinese razvoju srpske kinematografije.

"Srpski film nije potrošač, on je deo kreativnih industrija. Kreativne industrije u svetu donose veliki novac i upravo srpska kinematografija, srpski autori i srpski film u onom najboljem smislu prisustvom na brojnim festivalima u svetu, ali i učešćem u brojnim koprodukcijama sa svetskim autorima i producentima, može da donese ovoj zemlji veći novac nego što se računa. Do sada je taj potencijal bio zapostavljen“, kaže ministar kulture Nebojša Bradić.

Situacija u srpskom filmu je oduvek bila teška, smatraju filmski radnici, ali se poboljšava.

"Talentovanih ljudi ima, mislim da se dobri filmovi prave, finansijske probleme imaju i neke mnogo veće kinematografije nego što je srpska. Ne mislim da srpski film treba da ima ogromne budžete da bi autori mogli skroz opušteno i raskalašno da snimaju filmove. Mislim da je samo jedan sistem važan. Jedna vrsta organizacije unutar same kinematografije“, navodi reditelj Srdan Golubović.

Domaće filmove, koji nastaju pre svega zahvaljujući koprodukcijama, najčešće prvo gleda publika u inostranstvu na nekom od mnogobrojnih festivala, a tek onda publika u zemlji. Problem nije u interesovanju, već u bioskopima.

U glavnom gradu bioskopi se mogu prebrojati na prstima jedne ruke, a filmovi se gledaju u tržnim centrima čiji repertoar zavisi od broja prodatih karata, što znači da prednost uvek imaju američki blokbasteri.

"Niš nema bioskop, Novi Sad ima samo kulturni cenatr, na jugu Srbije je dramatično stanje, Vranje nema bioskop već 10 godina, Kragujevac nema bioskop. To su sve gradovi koji zauzimaju značajna mesta po broju populacije, a pri tom su bez bioskopske sale, bez platna“, rekao je filmski distributer Igor Stanković.

U Srbiji se trenutno snima pet domaćih dugometražnih filmova, a u pripremi je još 18.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: