Francuska: Počela deportacija Roma

Danas je i zvanično počela deportacija rumunskih Roma iz Francuske zbog ilegalnog boravka u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.08.2010.

14:19

Default images

Prva grupa od 79 Roma koje francuske vlasti vraćaju u Rumuniju trebalo bi danas da stigne u Bukurešt.

Predsednica Poslaničkog doma rumunskog parlamenta Roberta Anastase je izjavila danas da "problem Roma nije ni rumunski ni francuski, već evropski", a repatrijacija Roma je "samo trenutno rešenje koje ne rešava suštinu problema".

Francuske vlasti najavile su da će do kraja septembra deportovati 371 rumunskog građanina romskog porekla.

Francuski ministar za imigraciju Erik Beson rekao je nedavno da je 79 Roma iz Rumunije prihvatilo repatrijaciju u zamenu za 300 evra za svakog odraslog i 100 evra za svako dete.

Beson je dodao da oni neće biti prebačeni specijalnim letovima, već redovnim linijama.

Francuski ministar je poručio da se repatrirane osobe, kao evropski građani, mogu ponovo vratiti u Francusku, "jer tako je predviđeno zakonom", ali više "ne mogu ostati u ilegalnoj situaciji i da ponovo dobiju pomoć za dobrovoljni povratak 300 evra za odrasle i 100 za decu".

Rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Bakonski je rekao da se njegova zemlja "protivi stigmatizaciji kategorija stanovništva na osnovu etničkih kriterijuma".

Taj stav je izneo i na ministarskom skupu u Briselu 16. jula.

Evropska komisija poručuje da Francuska "treba da poštuje norme slobode kretanja i slobode izražavanja evropskih građana" i da će pratiti "vrlo pažljivo" situaciju da bi proverila da li će norme biti poštovane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: