"Nezavisnost" od nezavisnog Kosova

KiM radio iz Čaglavice objavio je delove iz dokumenta pod nazivom Deklaracija o nezavisnosti pojedinih opština na Kosovu.

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

14:44

Default images

Taj dokument izdala je do sada nepoznata organizacija Savez opština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (SAO KiM).

Pojavu Deklaracije u kojoj se navodi da opštine sa Srbima i drugim nealbancima ne mogu biti deo "tvorevine nazvane država Kosovo", kritikovali su Ministarstvo za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, kao i ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi.

Između ostalog u deklaraciji se navodi da se tekst isključivo odnosi na nezavisnost teritorija i opština iz sastava SAO KiM od "tvorevine koju su njeni stvoritelji nazvali Republika Kosovo".

Dodaje se da su na Kosovu počinjeni brojni zločini nad Srbima i da se navodna državnost proglašena u Prištini bazira na genocidu nad nealbancima.

Za sada nije bilo moguće ustanoviti ko je autor dokumenta, koji je potpisan sa SAO KIM.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju osudilo je ranije pojavljivanje "nekakve fantomske Deklaracije o nezavisnosti saveza opština autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", jer je ona, kako se navodi, "delo nekolicine neodgovornih ljudi".

Ministarstvo je pozvalo Srbe sa Kosova da ne nasedaju na provokacije kako Prištine, tako i na postupke grupa i neodgovornih pojedinaca iz srpske zajednice, koji ne predstavljaju nikog drugog do sebe i svoje interese.

"Vlada Srbije ima jasno definisanu politiku prema Kosovu i Metohiji, koja je dobro poznata kosovskim Srbima i od nje neće odustati. Sve što izlazi iz okvira te politike i relevantnih državnih institucija, nije u skladu sa državnom politikom, već je isključivo delo i stav neodgovornih pojedinaca", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redzepi je ocenio da je reč o provokaciji.

"To su provokacije. Imali smo sastanke sa zemljama Petorke, predsednikom i premijerom. Pažljivo posmatramo razvoj situcije", izjavio je Redžepi za prištinske medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: