Kosovo za odbacivanje rezolucije

Kosovski zvaničnici pozvali su članice Ujedinjenih nacija da odbace rezoluciju Srbije o Kosovu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.08.2010.

12:56

Default images

U saopštenju kabineta kosovskog predsednika se navodi da je povod za pismo odluka Međunarodnog suda pravde kojom je "pravno potvrđeno proglašenje nezavisnosti Kosova".

Kosovski predsednik i premijer Fatmir Sejdiju i Hašim Tači uputili su zajedničko pismo zemljama članicama UN i međunarodnim organizacijama od kojih traže da priznaju nezvisnost Kosova i da odbace rezoluciju Srbije o Kosovu na zasedanju Generalne skupštine.

U pismu se, pored poziva na priznavanje Kosova od zemalja članica UN koje to još nisu učinile, zahteva od svih zemalja članica svetske organizacije da odbace rezoluciju Srbije o Kosovu ili da glasaju protiv nje.

"U svetlu novih zbivanja, nakon mišljenja MSP, kojim je pravno potvrđeno proglašenje nezavisnosti Kosova, sa posebnim poštovanjem pozivamo sve zemlje članice UN da se suprotstave rezoluciji sponzorisanoj od strane Srbije, jer je potpuno nepotrebna i predstavlja neprihvatljivu kritiku prema odluci MSP-a”, navodi se u pismu Sejdijua i Tačija.

Pismo je upućeno liderima zemalja članica Ujedinjenih nacija i liderima međunarodnih organizacija kao što su Organizacija islamske konferencije, Arapska liga, Organizacija američkih država , OEBS, Savet Evrope i druge.

Takođe, pismo je upućeno i visokoj predstavnici Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: