"Prekinuti diskriminaciju Bošnjaka"

Bošnjačka kulturna zajednica, čiji je lider Muamer Zukorlić, pozvala je vlast u Srbiji da prekine "diskriminaciju" Bošnjaka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.08.2010.

16:29

Default images

"Nastavak ovakve politike (diskriminacije Bošnjaka) u suprotnosti je sa proklamovanom evropskom orijentacijom zvaničnog Beograda ", upozorila je Bošnjačka kulturna zajednica.

U saopštenju je navedeno da će predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice i dalje raditi na izgradnji mira i tolerancije u Sandžaku.

"Predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice već duže vreme ukazuju na razne oblike diskriminacije nad Bošnjacima i bezobzirno kršenje pojedinačnih i kolektivnih prava od strane državnih organa Srbije", saopštila je ta zajednica.

Kao primer diskriminacije navedeno je to što je na konstitutivnoj sednici Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine usvojen novi poslovnik kojim je propisano da je za konstituisanje tog tela potrebna verifikacija najmanje dve trećine mandata, što je uslov koji nemaju druge nacionalne zajednice.

U saopštenju Bošnjačke kulturne zajednice, koja je osvojila najviše mandata na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, podseća se i da je poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić taj uslov ocenila kao diskriminatorski.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je u subotu da je propisivanjem posebnih uslova za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka učinjena diskriminacija.

Poverenica je preporučila Mininistarstvu za ljudska i manjinska prava da do 20. avgusta obezbedi iste uslove za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka koji su važili za savete ostalih manjina.

Bošnjačka kulturna zajednica konstituisala je Nacionalni savet Bošnjaka nakon izbora održanih 6. juna. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je nakon toga da Savet nije konstituisan legalno i raspustila to telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: