Karić: Ja sam žrtva zavere

Bivši vlasnik "Mobtela” Bogoljub Karić negira optužbe za malverzacije u poslovanju. Tvrdi da je žrtva zavere i predlaže razgovor sa Ministarstvom pravde.

Izvor: B92

Nedelja, 08.08.2010.

22:53

Default images

Karić, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu poternicu, negirao je optužbe za malverzacije u poslovanju te kompanije i rekao da je žrtva zavere.

"Protiv mene se vodi istraga da sam za 20 odsto uvećao fakture opreme za Mobtel. Telekom je istu ili sličnu opremu i posle sankcija plaćao nekoliko puta skuplje", rekao je Karić za "Politiku".

"Mobtelova oprema je u najžešćim sankcijama morala da prevaljuje hiljadama kilometara okolo da bi prikrila put do Beograda", kazao je Karić.

Karić je, na pitanje da li je dobio azil Rusije, rekao da je politički azil dobio u više država, da su mu azil nudili i u SAD, pošto ga "svet zna kao uspešnog svetskog biznismena" i jer "svi oni znaju razlog njegovog progona".

On je negirao da su mu u kupovini azila pomogli najviši generali ruske policije, državne bezbednosti, ministri i njihovi zamenici.

"Kad bi i zašto kupovali oni koji su ostavili trajne belege u Moskvi, Sibiru? Zdanja govore umesto nas. Centralna banka u Moskvi, koju smo zidali, vredi 350 miliona dolara, Nacionalni trezor oko 500 miliona. Ukupan promet je bio pet milijardi dolara", rekao je Karić.

"Planirano i ubistvo"

Na pitanje da li ima konkretna saznanja o ranijim tvrdnjama da bi u Srbiji mogli da ga likvidiraju, Karić kaže da njegovi advokati poseduju dokumenta o tome gde su se sastajali „poslovno-politički centri moći“ i o tome kako su planirali njegovo hapšenje, oduzimanje imovine pa i likvidaciju.

„Моје ubistvo je trebalo odraditi u pritvoru ili na Kosovu i Metohiji. Ministar Dragan Jočić je tvrdio da sam ja izdajnik Srbije i albanski špijun. Da koristim ’Mobtel’za špijunažu. Sada je jasno da je ministrova izjava imala za cilj da me naručeni ubica Zoran Marković, koji je doveden iz Frankfurta, likvidira na Kosmetu“, kaže Karić.

„Ako je političko-poslovni centar spreman da vam kao privatniku opljačka milijarde, onda može i da vas ubije. Pamtim reči Aleksandra Nikitovića - Aко s nama ne sarađujete, proći ćete kao braća Kenedi“, dodao je on.

Karić kaže da je morao da napusti zemlju i objašnjava kako se to dogodilo.

„Probudili su me u mojoj kući, jedan visoki policijski funkcioner i jedan ’surčino-zemunac’. Tražili su da prihvatim sve oko ’Mobtela’ i da ga prodam kompaniji koja je već bila upisana u tom ugovoru“, dodao je on.

"Na Mobtelu je i država zaradila"

Protiv Karića su u Srbiji pokrenute dve istrage, jednu vodi specijalni sud, a drugu je pokrenuo beogradski Viši sud. Najavljeno je da će te istage biti spojene, a potom i napisana optužnica. Komentarišući ove istrage, Karić je predložio da Ministrarstvo pravde razgovara sa njegovim advokatima.

"Bolji je i najslabiji dogovor od sudskih procesa. Da li ću biti osuđen na sto godina, ili postoji neko drugo rešenje - to neka nezavisni i pošteni presuditelji u duhu i slovu zakona odluče", kazao je on.

Prema njegovim rečima, advokati imaju sva dokumenta koja svedoče o tome gde su se sastajali "poslovno-politički centri moći i kako su pravili konsenzus oko oduzimanja kompanija, njegovog hapšenja i likvidacije".

On je rekao da je na Mobtelu država zaradila više od 3,6 milijardi evra, dodavši da je morao da ode iz zemlje zbog političkog progona i kršenja ljudskih prava. Karić je iz Srbije pobegao u februaru 2006.

Na pitanje da li strahuje da će mu imovina u Srbiji biti oduzeta, on je rekao da je ubeđen da se "neće ići na tako silovanje pravde".

Karić je osumnjičen da je državu Srbiju oštetio za oko 40 miliona evra. Istraga protiv 25 učesnika u aferi "Mobtel", među kojima su braća Bogoljuba Karića - Sreten, Dragomir i Zoran i njihova sestra Olivera Nedeljković, počela je sredinom januara 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: