Evakuisano pola miliona ljudi

Pakistanske vlasti su evakuisale više od pola miliona ljudi iz provincije Sind, zbog nezapamćenih poplava koje su pogodile tu zemlju.

Izvor: B92

Petak, 06.08.2010.

10:42

Default images

Poplave su izazvale gnev javnosti zbog odsustva premijera Asifa Alija Zardarija, koji je otputovao u Evropu.

Rojters ocennjuje da je Zardari možda napravio najskuplju grešku u političkoj karijeri napustivši državu na vrhuncu katastrofe, u kojoj su nestala čitava sela, nastradalo više od 1.600 ljudi, a ugroženi milioni.

Mnogi Pakistanci su već kritički nastrojeni prema Zardarijevom vođenju zemlje, gde ekstremisti i dalje predstavljaju veliku pretnju po bezbednost, uprkos vojnim ofanzivama, siromaštvo je rasprostanjeno, a malo toga je učinjeno na poboljšanju obrazovanja, dok je korupcija prisutna u svim segmentima društva.

Poplave su se proširile na Sind, monsunske kiše nastavljaju da padaju, ugrožavajući najmanje 11 distrikta u toj provinciji, saopštila je kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova.

Pakistanska vojska, koja se nalazila na vlasti u toj zemlji više od polovine njene istorije, predvodi spasilačke napore pošto državne agencije nemaju sredstava da se izbore sa situacijom.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je poslao specijalnog izaslanika Žan-Morisa Riperta u Pakistan da pomogne u mobilisanju medjunarodne pomoći žrtvama poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: