Pritvor za napadače na Pančića

Prvi osnovni sud u Beogradu pokrenuo je istragu i odredio pritvor do 30 dana Milošu Mladenoviću i Danilu Žuži zbog sumnje da su napali novinara Teofila Pančića.

Izvor: Tanjug, Vreme, Press, Blic

Sreda, 04.08.2010.

12:48

Default images

Istražni sudija doneo je rešenje o sprovođenju istrage protiv Mladenovića i Žuže zbog sumnje da su izvršili krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Šef kabineta republičkog javnog tužioca Vlada Đorđević kaže da je za krivično delo ugrožavanja sigurnosti zaprećena kazna od 1do 8 godina, a za krivično delo nasilničkog ponašanja od 6 meseci do 5 godina zatvora.

"Tužilaštvo još jednom ponavlja da se napadi na novinare neće tolerisati i da će se za izvršioce ovih krivičnih dela tražiti najstrože kazne", kazao je Đorđević.

Policija je Žužu (19) i Mladenovića (19) uhapsila juče. Oni su osumnjičeni da su 24. jula ove godine, u Glavnoj ulici u Zemunu, prilikom ulaska u autobus napali novinara Pančića.

Napadači su posle napada otrčali Glavnom ulicom u pravcu pozorišta ''Madlenijanum", a na pločniku stajališta autobusa pronađena je metalna šipka.

Uviđajna ekipa policijske stanice Zemun odvezla je Pančića u KBC Zemun, gde mu je ukazana lekarska pomoć i gde su mu konstatovane lakše telesne povrede.

Uhapšeni priznali napad na Pančića?

Hapšenjem napadača na kolumnistu “Vremena“ opširno se bave i beogradski dnevni listovi. Kako je više današnjih novina prenelo, pozivajući se na svoje izvore u beogradskoj policiji, uhapšeni Žuža i Mladenović priznali su da su pretukli Teofila Pančića.

Međutim, kako piše “Blic, Mladenović i Žuža tvrde da nisu ni znali ko je muškarac na koga su nasrnuli i da to nema veze s njegovim poslom.
Prema njihovom svedočenju, Pančić ih je iznervirao svojim ponašanjem. Kako su rekli, mrštio im se u gradskom autobusu u kome su se vozili iz grada, kaže sagovornik “Blica” blizak istrazi. Jedan od optuženih, prema saznanjima “Blica“, tvrdio je da je tek na televiziji saznao ko je čovek koga je napao.

S druge strane, kako piše list “Pres“, Mladenović i Žuža su vrlo dobro znali ko je meta njihovog napada. Prema rečima izvora “Presa“ iz vrha MUP-a Srbije, dvojica uhapšenih su na saslušanju ispričali da im Teofil Pančić „odavno smeta zbog otvorenih antisrpskih stavova, kritike Srpske pravoslavne crkve i što podržava i brani homoseksualce".

List dalje navodi, pozivajući se na isti izvor, da su dvojica mladića rekli kako im niko nije naredio da napadnu novinara “Vremena”, već da su to uradili zato što ih Pančić “nervira”.

“ Taj Pančić zastupa stavove koji su protiv Srba! To što on govori i piše nijedan Srbin ne treba da kaže. Govorio je u raznim emisijama kako ne treba. Posebno nas je iznervirao kad je nedavno u jednoj TV emisiji otvoreno govorio o uticaju SPC. To nije dobro i nije u skladu sa našim programskim opredeljenjima”, prepričava policijski izvor “Presa” reči uhapšenog Mladenovića koji je, kako se dodaje, priznao i netrpeljivost prema LGBT osobama.

“Mi smo antigej, a Pančić ih podržava. Homoseksualizam nije dobar za narod. Znam da je kazna i do osam godina zatvora, ali sam spreman i na to ako je to cena za dobro Srbije“, ispričao je policiji Mladenović.

Obojica uhapšenih su pripadnici ekstremnih desničarskih organizacija, a kako prenosi “Pres”, Mladenović i Žuža priznali su da su članovi grupe koje je povezana sa klero-fašističkim pokretom “Obraz”.

Inače, Fejsbuk profil Danila Žuže obiluje nacionalističkim i rasističkim stavovima, o čemu ste mogli čitati i u našoj jučerašnjoj vesti.

Kako prenosi “Blic“, osumnjičeni mladići i ranije su privođeni zbog manjih prekršaja, dok “Pres” precizira da ke Mladenović bio prekršajno gonjen, pre svega zbog pisanja “patriotskih" grafita, dok je Žuža manje agresivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: