Malo raketa za protivgradnu zaštitu

Ovog leta, grad u Srbiji je naneo veću štetu nego ranijih godina, a pogođeni ratari za to krive nedovoljnu protivgradnu zaštitu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2010.

19:00

Default images

Poslednji takav slučaj desio se u subotu - krupan grad, čija su zrna bila kao omanje jabuke naneo je ogromnu štetu povrtarima u Gruži.

Ledena tuča je za pola sata uništila kupus, papriku paradajz i bostan u povrtnjacima oko Gružanskog jezera.

Grad u Srbiji je naneo veliku štetu na 40.000 hektara, više nego ranijih godina, a na mnogim mestima je šteta stopostotna.

Naročito su stradili usevi na poljima u dolini Zapadne Morave - atari u okolini Čačka, Kraljeva i Knića.

Pogođeni ratari, koji još nisu stekli naviku da osuguravaju useve, kažu da je zatajila protivgradna zaštita, jer su strelci na 1.600 lansirnih mesta imali samo po pet raketa.

To je bilo nedovoljno da se spreči formiranje krupnih komada leda. Dragan Spakić, direktor preduzeća “Poljoflora”, kaže da zbog grada neće biti u stanju da ispuni preuzeti odgovor i na jesen isporuči 1.500 tona kiselog kupusa na tržišta Švajcarske, Nemačke i drugih zemalja Evropske unije.

Republička uprava za protivgradnu zaštitu preuzima deo odgovornosti za nastalu štetu.

Njeni predstavnici izlaze na tučena polja da vide tužan prizor i čuju izjave oštećenih poljoprivrednika, ali navode da iz Ministarstva finansija, zbog nebrojenih rebalansa budžeta, nisu ove godine dobili novac da početkom godine kupe dovoljno raketa.

Zoran Babić, jedan od direktora Protivgradne zaštite kaže da su ove godine podelili samo 8.000 raketa što je za 30 odsto manje nego prethodnih godina.

"Štednja" na raketama je dokaz da Vlada Srbije još nema strateški plan kako da poljoprivrednici od grada štite svoja polja i useve.

Gradonosni oblaci mogu da se pojave i u nastavku leta, ali njih čekaju goloruki strelci, koji ovog časa, u proseku, raspolažu sa manje od tri projektila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: