Grčka: Mnoge pumpe bez goriva

U Grčkoj vlasnici kamiona-cisterni nastavljaju štrajk nakon propalih pregovora sa vladom. Zbog štrajka prevoznika, mnoge pumpe su već ostale bez goriva.

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

14:00

Default images

Dugačke kolone vozila čekaju pred pumpama koje još imaju goriva, što zagorčava život i mnogobrojnim turistima koji su se zatekli u Grčkoj.

Na mnogim pumpama gorivo se toči samo kolima hitne pomoći, službenim vozilima i javnim gradskim prevoznicima, javljaju agencije.

Pošto vlasnici kamiona-cisterni ne pokazuju spremnost da prekinu štrajk, u vladi razmišljaju o "civilnoj mobilizaciji", odnosno o angažovanju državnih radnika u prevozu goriva kako bi se izbegao sadašnji poremećaj koji bi mogao da donese zemlji velike gubitke, pogotovo što bi to moglo da ugrozi i pomorski saobraćaj.

Vlasnici kamiona i cisterni štrajkuju zato što je vlada predložila da liberalizuje izdavanje dozvola za transport, koji je dosad bio jedna od najzatvorenijih profesija u Grčkoj, gde nove licence za rad nisu izdavane više decenija.

To je inače bio jedan od uslova da se dobiju zajmovi od 110 milijardi evra od MMF i evropskih finansijskih institucija.

Grčkoj preti svojevrsna blokada, pogotovo što vlasnici i vozači oko 35.000 cisterni zasad ne pokazuju spremnost da odustanu od štrajka.

To bi, ukoliko protest potraje, moglo da blokira celu zemlju, da izazove poremećaj i u snadbevanju građana životnim namirnicama i da ugrozi izvoz zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: