EU u ponedeljak o Kosovu

Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak razmotriti kakve zaključke treba izvući iz savetodavnog mišljenja MSP i kakvi će biti "dalji koraci Kosova ka EU".

Izvor: B92

Petak, 23.07.2010.

14:23

Default images

To su saopštili zvaničnici Saveta ministara EU i Evropske komisije, rekavši da će ministri inostranih poslova EU "raspravljati o daljem putu napred".

Ministri evropske dvadesetsedmorice će, što je naglašeno i u sinoćnjem od svih članica EU usaglašenom saopštenju, "istaći spremnost EU da pomogne dijalog Prištine i Beograda".

"Taj dijalog bi morao da pospeši saradnju, ostvari napredak na putu u Evropu i poboljša život ljudi".

Ali to, objasnili su izvori u Briselu, moraju prihvatiti obe strane.

Na pitanje novinara da li ispoljeno jedinstvo svih članica EU prilikom usvajanja saopštenja o mišljenju MSP znači da bi se sad moglo ići i na očekivanje da nezavisnost Kosova prizna i pet članica Unije koje to zasad ne prihvataju, zvaničnici u Briselu su rekli da je priznavanje nezavisnosti isključivo stvar suverenih država.

Ali su istakli da jeste značajno što je postignuta jednoglasnost svih članica oko reagovanja na mišljenje MSP-a o nezavisnosti Kosova.

Zamoljeni da kažu da li bi dijalog, za koji svoje "dobre usluge" nudi EU, značio i da to može voditi priznavanju granica, funkcioneri u Savetu ministara EU i Evropskoj komisiji su uzvratili da je "potpuno jasno saopštenje EU o mišljenju MSP-a" o kosovskoj nezavisnosti.

"Evropska unija", kako je podvučeno, "želi da podstakne saradnju, spremna je da pomogne dijalog, ali to treba da prihvate i dve strane", Priština i Beograd.

Novinari su zapitali kako bi i na kojoj osnovi mogao početi taj dijalog kad zvaničnici u Prištini kažu da s Beogradom mogu razgovarati samo kao sused i nezavisna država, a šef srpske diplomatije Vuk Jeremić naglašava da je mišljenje MSP-a samo tehničko i da će političku odluku o Kosovu tek doneti Generalna skupština UN.

Evropski zvaničnici su odgovorili da se novonastala situacija vidi kao "nova prilika za nove korake", istakavši da je "u interesu obe strane da se ide na dijalog u funkciji evropske perspektive".

"A kad Generalna skupština UN, koja je različiti forum, bude razmatrala pitanje nezavisnosti Kosova, onda će se", rečeno je, "i EU time ponovo pozabaviti".

Šefovi evropskih diplomatija će u ponedeljak u celini razmotriti razvoj na zapadnom Balkanu i podvući "nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi zapadnog Balkana".

Na zasedanju će biti razmenjeno mišljenje o prilikama u Bosni i Hercegovini.

"Biće ukazano na nužnost da se ponovo pokrene zamajac promena u BiH posle tamošnjih oktobarskih izbora", navodi se u pripremnom dokumentu sastanka ministara EU.

I naglašava da "prisustvo EU (u BiH) mora biti snažnije, uz korišćenje perspektive ulaska u EU kao pokretačke snage promena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: