Josipović: Tadić može u Vukovar

Dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića u Vukovar niko neće sprečiti, izjavio je predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Izvor: FoNet, Tanjug

Četvrtak, 22.07.2010.

20:37

Default images

Josipović kaže da je njegova službena poseta Srbiji bila veoma dobra i podsticajna za rešavanje važnih problema u odnosima između dve države.

"Tadićev odlazak u Vukovar označava konačni razlaz srpske politike sa dosadašnjim politikama", rekao je Josipović. Njegovi utisci o dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji su vrlo povoljni, jer je cilj takvih poseta da se grade dobri odnosi između država.

Predsednik Josipović je naveo nestala lica kao važne probleme u odnosima između dve zemlje za šta bi za koji dan Hrvatskoj trebalo da bude predata nova dokumentacija, koja će pomoći u rasvetljavanju sudbine nestalih lica.

"Bilo je govora i o rešavanju izbjegličkog pitanja, koje je važno i nama i Srbiji i tu su napravljeni vrlo pozitivni pomaci, koji otvaraju mogućnost da se napravi veći iskorak nego do sada", rekao je Josipović.

Josipović je naveo da mu je u Beogradu u utorak simbolično predata jedna umetnina i da će komisija hrvatske vlade narednih dana organizovati primopredaju još nekih koje su odnete za vreme rata u prvoj polovini 1990-ih.

Predsednik Hrvatske je izneo i da je sa njim u poseti Srbiji bio ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, koji je dogovorio da bude pokrenut proces koji će građanima obe države omogućiti prelazak granice samo s ličnom kartom.

To se neće dogoditi sutra, primetio je Josipović, ali je ocenio da će početak tog procesa "mnogo značiti građanima".

Istovremeno je predsednik Hrvatske odbacio tvrdnje da će liberalizacija graničnog režima olakšati put i organizovanom kriminalu, primetivši da vize i pasoši nisu sprečili ulazak u Hrvatsku pripadnika kriminalnog miljea.

Obični građani ne smeju biti taoci mogućih slabosti u sistemu, primetio je Josipović.

Josipović je izneo da će "sigurno doći dan" kada će se sa predsednikom Srbije Borisom Tadiće sastati u Vukovaru.

"Mislim da je to važan dan, jer će značiti na jednom simboličnom nivou potpuni razlaz politike Srbije s onom ideologijom koja je dovela do Vukovara", rekao je Josipović.

Takva poseta je, po Josipoviću, deo demokratskih i procesa pomirenja, i "u interesu je hrvatskih građana i u interesu Hrvatske".

Josipović je potvrdio reči premijerke Jadranke Kosor da će o tužbi za genocid koju je hrvatska podnela protiv nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije odlučiti vlada u Zagrebu.

"Sad još nije sazrelo vreme. Kada se i ukoliko reše svi problemi, onda će se o tome razgovarati", zaključio je Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: