Cvetković: Podrška integritetu BiH

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas u Sarajevu da Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet BiH.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 21.07.2010.

08:24

Default images

Cvetković je razgovarao sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikolom Špirićem.

Premijer Srbije je naveo da će Srbija podržati bilo koji dogovor o unutrašnjem uređenju BiH koji budu postigli predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Mirko Cvetković je rekao da ne postoji nijedan ključni problem između Srbije i Bosne i Hercegovine, da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i odluke sva tri naroda u vezi sa unutrašnjim uređenjem.

Cvetković je, posle sastanka sa predsedavajućim Veća ministara Nikolom Špirićem, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu osnova politike koju vodi Vlada Srbije.

Premijer Srbije je dobio uverevanja od Špirića da stavovi pojedinih zvaničnika u vezi sa teritorijalnom celovitošću Srbije nisu zvanični stavovi BiH.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je pre dva dana da "podržava suverenitet Srbije bez Kosova".

Cvetković je naveo da su izuzetno važne evropske integracije kako za Srbiju tako i za BiH, a da Srbija podržava put ka Evropskoj uniji svih zemalja zapadnog Balkana.

Prema Cvetkovićevim rečima, na sastanku sa Špirićem ukazano je na neophodnost uklanjanja svih barijera pogotovo na ekonomskom planu i istaknuto da nema razloga da se ne intenzivira i proces pomirenja jer postoje identični stavovi o svim značajnim pitanjima.

Premijer Srbije je novinarima rekao da je prihvaćen njegov predlog da se po određenim pitanjima, oko kojih postoji saglasnost BiH, održavaju sednice dve vlade.

Prema Cvetkovićevim rečima, dolazak u Sarajevo je nastavak želje da se ostvaruju odnosi na političkom nivou kao osnova za bilateralnu i ekonomsku saradnju.

Cvetković je kazao da već postoji saradnja u oblasti borbe protiv kriminala, ratnih zločina, a da predstoje i sporazumi o sukcesiji, posebno kada je reč o diplomatsko-konzularnim predstavništvima i naveo da veruje da će u naradne tri godine biti rešeno i to pitanje.

On je rekao i da se intenzivno radi na ugovorima kojima će biti rešeno pitanje granice.

Govoreći o poslovnom forumu koji se danas održava u Sarajevu, Cvetković je naglasio da će sa njega biti poslate poruke da su politički odnosi dobri i da takvi treba da budu ekonomski, a da su privrednici došli kako bi investirali, kupovali i prodavali drugoj zemlji.

Cvetković boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti BiH. U delegaciji su, pored Cvetkovića, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević i direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: