Informacioni sistem trgovine Srbije

Informacioni sistem trgovine pušten je u rad, a ugovor su potpisali ministar trgovine Slobodan Milosavljević i direktor Zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2010.

14:26

Default images

Milosavljević je istakao da će sistem biti jedan od ključnih instrumenata za sprovođenje procesa planiranja i razvoja trgovine.

Ministarstvo trgovine konkurisalo je sa tim projektom za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana (NIP), koja su odobrena i posao je sada konačno završen, rekao je ministar.

Sistem je podeljen u tri celine, prva sadrži statističke podatke iz redovnih mesečnih, kvartalnih i godišnjih istraživanja, druga - posebna istraživanja za 2009. godinu, na osnovu kojih može da se oceni stepen razvijenosti i organizovanost trgovine, a treći predstavlja poslovno-finansijske pokazatelje i podatke o teritorijalnoj rasprostranjenosti trgovine.

Ministar je naveo primer da su istraživanja za prošlu godinu pokazala da su trgovinske marže pale sa 24,30 odsto u 2006. godini na 16,81 u prošloj, što je ocenio kao pozitivan pomak, koji je omogućio da se Srbija svrsta među evropske zemlje sa najjeftinijom hranom i pićem, kako pokazuje EUROSTAT.

On je dodao da je lane prosečna marža u maloprodaji iznosila 20,5 odsto, dok je u trgovini na veliko pad bio i znatniji i iznosile su 15,44 odsto, a pre četiri godini bile su 26,4 procenta.

Indikativno je da se marže brže i više smanjuju kod velikih preduzeća, a više su kod malih preduzeća, odnosno cene se usklađuju sa kupovnom moći Srbije.

Vukmirović je rekao da su zbirni podaci sa sajta: informacionisistemtrgovine.gov.rs dostupni svim građanima Srbije, a pojedinačni samo ovlašćenim.

Za korišćenje podataka potrebno je registrovati se, čime se stiče pravo profesionalnog korisnika, što omogućuje bolji uvid. Vukmirović je dodao da su podaci predstavljeni u programu Eksel, kako bi se njima lakše rukovalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: