Marković: Rešiti pitanja Albanaca

Sva statusna pitanja Albanaca trebalo bi urediti na isti način kao što je to preuređeno i za druge nacionalne manjine, kaže ministar Milan Marković.

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

16:52

Default images

"Želimo da sve što je garantovano ustavom i zakonima imaju Albanci, kao i da imaju uslove za život iste kao ostali", kazao je Marković.

Marković, koji je i predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, istakao je da je sastanak bio jako važan i da je bilo reči o najkrupnijim problemima.

On je naveo da su ti problemi najviše zastupljeni u oblasti obrazovanja i dodao da će se vrlo brzo doći do konkretnih rešenja, i da će do kraja ove ili tokom sledeće godine biti napravljeni krupni pomaci.

"Nadam se da je ovo početak uspešne saradnje i da ćemo se već u septembru ili oktobru videti sa konkretnim rezultatima kada je u pitanju ostvarivanje ciljeva", kazao je Marković.

Ministar je naveo da se problemi u Bujanovcu odnose na integraciju albanske manjine u institucije sistema, ali i na političku sliku Bujanova i integraciju srpske zajednice u lokalne strukture.

Marković je kazao da se, kada je u pitanju obrazovanje, tokom jeseni očekuje rešavanje pitanje prosvetnih inspektora i savetnika.

"Koordinaciono telo je sa OEBS-om uradilo studiju izvodljivosti za visoko školsko obrazovanje u Preševu i Bujanovcu. Radne grupe će biti formirane u roku od možda mesec dana i očekujemo da do septembra počne vrlo konkretan rad, kako bi u razumnom roku došli do otvaranja takvih ustanova", naveo je Marković.

On je ocenio da će otvaranje visokoškolskih ustanova dati mogućnost ljudima da studiraju na svom jeziku za one profile koji su potrebni za razvoj tih zajednica.

Marković se osvrnuo na problem diploma sa oznakom Republike Kosovo i podsetio da su diplome, dok su bile bez tih oznaka, priznavane, a da su ovako neprihvatljive.

Prema njegovim rečima, problem su i udžbenici, koji nisu štampani na albanskom jeziku i naglasio da albanska deca imaju udžbenike i uče iz priručnika, što ne zadovoljava standarde.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri je rekao da je cilj susreta bio međusobno upoznavanje i razgovor o svim pitanjima za koja se očekuje da budu rešena u okviru Nacionalnog saveta.

On je ocenio da je stanje u obrazovanju teško, a da je ministar Marković dao podršku i obećao da će u narednom periodu pomoći u rešavanju tih problema.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je istakao da postoji pozitivno mišljenje sa svih strana da predstavnici srpske zajednice budu uključeni kao deo lokalne samouprave, odnosno deo vlasti.

Ministar Marković je razgovarao i sa privrednicima Bujanovca, a ranije danas posetio je Preševo, decu sa posebnim potrebama u dnevnom boravku i razgovarao sa predsednikom opštine Preševo Ragmijem Mustafom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: