Erdogan: Nov period za Balkan

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan, otvorili su u Novom Pazaru Turski dom kulture.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.07.2010.

15:41

Default images

Ovim su, kako su ocenili, još jednom potvrđene bliske veze dve države i naroda.

Tadić je tom prilikom rekao da je pred Srbijom i Turskom perspektiva izgradnje najbližih odnosa i povezivanja na svim poljima.

"Velika je uloga Turske i njen uticaj i kredibilitet na prostoru Zapadnog Balkana, kao što je i velika uloga Srbije. Danas svi treba da budu svesni našeg prijateljstva, svi treba da budu svesni našeg sagledavanja zajedničkih ciljeva", rekao je Tadić.

Otvaranje Turskog doma kulture je, prema njegovim rečima, još jedna potvrda povezanosti dveju kultura.

"Želim da se u Srbiji, Beogradu i Novom Pazaru osećate kao kod svoje kuće i želim da i u buduće radimo na povezivanju naroda na prostoru Balkana", rekao je Tadić.

Predsednik Vlade Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je za njegovu državu Sandžak most za dalje učvršćivanje odnosa sa Srbijom.

"Na Balkanu se otvara novi period, a ključna zemlja u ovom procesu je Srbija. Bogatstvo Srbije, koje se ogleda u etničkoj raznovrsnosti, doprineće poboljšanju dobrosusedskih odnosa", istakao je Erdogan.

On je naveo da je sa državnim zvaničnicima Srbije u poslednja dva dana razgovarao o ekonomskim, političkim, vojnim i kulturnim odnosima, a te odnose, kako je istakao, simbolizuje i današnje otvaranje Turskog doma kulture.

"Danas smo potpisali veliki broj sporazuma. Među ovim sporazumima nalaze se i sporazumi o izgradnji puteva u sandžačkom regionu. Takođe su otpočeli pregovori o otvaranju industrijske zone u Novom Pazaru", naveo je turski premijer.

Svečanosti otvaranja kulturnog centra "Kemal Ataturk" u Novom Pazaru prisustvovali su i ministri Nebojša Bradić, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Predsednik Tadić i premijer Erdogan će se sastati i sa predstavnicima sandžačke regije.

Dvojicu državnika je na ulicama Novog Pazara dočekao veliki broj građana, a skup su obezbeđivale jake policijske snage.

U čast premijera Erdogana čitav centar Novog Pazara okićen je zastavama Turske i crvenim balonima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: